Σουηδία: Χορηγήθηκαν δόσεις εμβολίου που φυλάσσονταν σε λάθος θερμοκρασία

Όλοι όσοι έλαβαν δόσεις από την ελαττωματική παραλαβή είναι υγειονομικοί

Σε περίπου 1.000 ανθρώπους στη Σουηδία χορηγήθηκαν δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna, οι οποίες φυλάσσονταν σε λάθος θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, έγινε γνωστό την Παρασκευή από την φαρμακευτική εταιρεία που διένειμε τα εμβόλια.

Συνολικά, 2.100 δόσεις εμβολίων, περίπου το 20% του όγκου που η Σουηδία έχει μέχρι στιγμής παραλάβει από τη Moderna, φυλάχθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία και οι δόσεις που δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί έχουν μπει στην άκρη εωσότου ξεκαθαριστεί εάν είναι ή δεν είναι πλέον αποτελεσματικές, επισήμανε η εταιρεία, Apoteket.

Όλοι όσοι έλαβαν δόσεις από την ελαττωματική παραλαβή είναι υγειονομικοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής αρχής υγείας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δόσεις που μεταφέρθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία ενέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο», τονίζει η Apoteket, σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εντούτοις, η σουηδική αρχή υγείας και ο ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων ερευνούν περαιτέρω το ζήτημα, είπε ο Μάγκνους Φρισκ, ένας εκπρόσωπος τύπου της Apoteket, προσθέτοντας: «Ένα άλλο που πρέπει να μάθουμε είναι εάν οι δόσεις των εμβολίων, που έχουν ήδη χορηγηθεί, θα έχουν αποτέλεσμα».

Ο Φρισκ σημείωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τη Moderna για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του να φυλάσσονται οι δόσεις σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία και εάν οι πολίτες που έχουν ήδη λάβει μια τέτοια δόση θα χρειαστούν μια επιπλέον δόση του εμβολίου.

Έως τις 17 Ιανουαρίου, η Σουηδία έχει εμβολιάσει 146.000 ανθρώπους, στους περισσότερους εκ των οποίων έχει δώσει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ