Αιγιάλεια: Εκδηλώσεις για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

"Ο σπόρος φυτεύτηκε εδώ"

Στις 26 Ιανουαρίου ολοκληρώνονται 200 χρόνια από το σημαντικό ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα του Επαναστατικού αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων: τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, 26-30 Ιανουαρίου 1821. Ο σπόρος του επαναστατικού αναβρασμού φυτεύτηκε εδώ, στην τότε Βοστίτσα (ετυμολογικά: η πόλη των μποστανιών και των κήπων), στο σημερινό Αίγιο. 

Φέτος, στην επέτειο των 200 ετών από της Επανάσταση του 1821, γιορτάζουμε στην Αιγιάλεια την τρίτη επέτειο Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Η 26η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως ημέρα δημόσιας αργίας με το Π.Δ. 157/2017.

Η Συνέλευση δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης και επέδρασσε βαθιά στην προπαρασκευή του Αγώνα, προετοιμάζοντας τα πνεύματα των ισχυρών παραγόντων της Πελοποννήσου -και όχι μόνο- για να δεχτούν ότι η Επανάσταση ήταν αναπόφευκτη και να ακολουθήσουν την επαναστατική δράση. Γι’ αυτό η Συνέλευση ανήκει περισσότερο στα επαναστατικά παρά στα προεπαναστατικά γεγονότα. Υπήρξε δε σημαντικότατο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την τοπική ιστορία αλλά και για την εθνική, διότι συνδέεται άρρηκτα με την οργάνωση και την έναρξη του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Υπήρξε το πρώτο πολιτικό γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας , καθώς και το πρώτο επαναστατικό γεγονός, τόσο για τις αποφάσεις, όσο και για την οργάνωση του Αγώνα. Η απόφαση να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Τούρκου πασά της Τρίπολης, συνιστά ταυτόχρονα και την πρώτη επαναστατική πράξη.

Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, που συνήλθε στο πλαίσιο των ενεργειών της Φιλικής Εταιρείας καθώς όλοι οι σύνεδροι ήσαν φιλικοί, συγκρούστηκαν η διστακτικότητα με το θάρρος, η σύνεση, που εκπροσωπούσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, με την παρόρμηση, που εκπροσωπούσε ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας). Στο τέλος όμως, μετά από πέντε ολονύκτιες συνεδριάσεις, επήλθε η σύνθεση των απόψεων - χαρακτηριστικό της Ελληνικής διαλεκτικής - και τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν ότι πρυτάνευσε η τόλμη, καθώς σκοπός ήταν η «Ελευθέρωση του Γένους» και «σε όλων τις καρδιές είχε φωλιάσει ο πόθος για την Ελευθερία», όπως τονίζει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με έμπνευση από το πνεύμα της επανάστασης και της επετείου, έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τη διάρκεια της χρονιάς 2021, ξεκινώντας με τον εορτασμό της 26ης Ιανουαρίου. Δυστυχώς η πανδημία CoViD-19 δεν  επέτρεψε την ανάπτυξη  πληθώρας δραστηριοτήτων, δια ζώσης, όμως με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σχεδιάστηκαν διαδικτυακές δράσεις μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων ούτως ώστε οι εορτές να γίνουν όπως αρμόζει η επέτειος.

 

Πρόγραμμα  Εκδηλώσεων

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, ώρα 19:00  - Ταξίδια Ιστορίας (διαδικτυακά): Η σημαντική ιστορικός κα Μαρία Ευθυμίου θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή διάλεξη «Πελοπόννησος. Η ναυαρχίδα της Επανάστασης του 1821»

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ώρα 11:00 Κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της ΙΛΕΑ και φορέων της πόλης στην επιτύμβια πλάκα του Ανδρέα Λόντου, στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου.

Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): η Φιλόλογος και Ιστορικός, Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και τη σημασία της» -θα θέσει τρία ουσιώδη ερωτήματα και θα αναφερθεί στο Ιστορικό Βάρος του γεγονότος. Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

10.10 έως 10.20' προσέλευση προσκεκλημένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. 10.30' Αρχιερατική Θεία Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. 10.50' Ανάγνωση από τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, μηνύματος της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος. 10.55' Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την κα Ευανθία Μπεντεβή, φιλολόγου-ιστορικού και προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. Εν συνεχεία, μετάβαση στο Μνημείο των Ηρώων (πλ. Υψηλών Αλωνίων), όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως ξενάγηση στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου βρίσκεται η προτομή του Ανδρέα Λόντου. Σημειώνεται πως όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και μόνο για προσκεκλημένους.

Ώρα 18:00 – Online Δρώμενο από την παιδική νεανική χορωδία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: Η παιδική χορωδία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.  τιμά το ιστορικό γεγονός της Αιγιάλειας απαγγέλοντας  ένα ποίημα του Θοδωρή Τογαντζη για την επανάσταση  και τραγουδώντας  τραγούδια του 21. Συντονισμός Μπέση Νάση.

Ώρα 19:00 – Online Αφιέρωμα στον  «Ιστορικό Σύλλογο Βοστίτσα 1821»: η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α  μιλώντας με τα μέλη του συλλόγου θέλησε να  θυμίσει σε όλους τους Αιγιαλείς περασμένες εκδηλώσεις αλλά και να υποσχεθεί πως μετά το τέλος της πανδημίας όλα θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Η Δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά  μίλησε με τον πρόεδρο Λάμπη Ψυχογιάννη για περασμένες δράσεις και για το μέλλον  του συλλόγου ενώ το μέλος του συλλόγου  η Αφρόδιτη Τριανταφύλλου,  αναφέρθηκε στη  συμβολή της «Βοστίτσας» στην Ελληνική Επανάσταση.

Ώρα 20:00 –  Online Προβολή θεατρικής παράστασης «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας»: Διαδικτυακή προβολή της θεατρικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Συνεργάστηκαν οι σύλλογοι: Θεατρική Έκφραση Αιγίου Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Θεατρική Ομάδα Μονόλογοι Θεατρική Ομάδα Διακοπτού Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» Θεατρική Ομάδα «αποφοίτων» Τραγούδι: Αγγελόπουλος Δημήτριος. Ήχος και Φως: Παναγιώτης Μουρδέκας Επεξεργασία Ήχου: Δημήτρης Αγγελόπουλος γενικός συντονισμός της προσπάθειας, σκηνοθετική καθοδήγηση: Κώστας Κλάγκος Βίντεο -φωτογραφία -μοντάζ Βασίλης Μανουηλίδης.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): O Νομικός Διδάκτωρ της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και Ιδρυτής της Εταιρίας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, Ανδρέας Κούκος θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Οι διπλωματικές προσπάθειες του Ι. Καποδίστρια για την Διεθνή αναγνώριση του Ελληνικού Ζητήματος  και την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους κατά την περίοδο 1822-1827». Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): O Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας(Οθωμανικής Περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου,  Δημήτρης Σταθακόπουλος θα δώσει διάλεξη με θέμα: Οι Ιστορικές και Κοινωνικές δομές κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης- Θετικά και παθογένειες από τότε μέχρι σήμερα-Αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις. Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

 

Οι διαλέξεις με την ένδειξη livestream θα μεταδοθούν ζωντανά και στο τέλος μπορούν να απαντηθούν ερωτήματα και διευκρινήσεις, με στόχο να λυθούν όλες οι τυχόν απορίες στα τόσο σημαντικά ιστορικά θέματα. Σύντομο  χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βοστίτσα 1821 Λάμπης Ψυχογιάννης. Τις ομιλίες θα συντονίσει  η δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά.

 

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν μέσα από τη σελίδα facebook και youtube της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias

https://www.youtube.com/channel/UCxoIRih2swd0gN3NTqc4JSA

 

Αιγιάλεια 21 – Ο Σπόρος φυτεύτηκε εδώ (video): https://youtu.be/WIKWFUAkKQg

 

Διαβάστε επίσης