Επιχειρηματικά δάνεια: Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς η επιδότηση έως 90% των δόσεων

Στο τραπέζι των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη με τους θεσμούς -στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης- έχει πέσει και το «καυτό» ζήτημα της επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων: Η ελληνική πλευρά υπολογίζει ότι μπορεί να διαθέσει σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να «καλύψει» τις υποχρεώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιδότηση τόκων και όχι δόσεων αντιπροτείνουν οι θεσμοί.

Τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό μέχρι και 90% και για διάστημα 9 μηνών έρχεται να καλύψει το κράτος μέσα από ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων: Η λεγόμενη «Γέφυρα 2» θα καλύπτει αυτή τη φορά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Βεβαίως αυτή τη στιγμή πρόκειται για μία πρόταση που πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» των θεσμών: Όλα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν τις επόμενες ημέρες μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχουν οι δύο πλευρές.

Το «μαγείρεμα» για τη Γέφυρα 2

Η υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης δόσεων για δάνεια επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, αντίστοιχο με το πρόγραμμα που «έτρεξε» για τα φυσικά πρόσωπα, έπεσε στο τραπέζι, καθώς άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζαν ότι είναι απαραίτητη η επιδότηση ώστε να μην βαφτούν... κατακόκκινα χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιδέα «προκρίθηκε» έναντι άλλων προτάσεων όπως εκείνη που συζητήθηκε να δοθεί «δώρο» το 70% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5: Δεδομένου ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι .. απεριόριστα, από την στιγμή που αποφασίστηκε η Επιστρεπτέα να μείνει στο 50-50, άνοιξε ταυτόχρονα ο δρόμος για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

enikonomia