Κρατάει τον Ζιντάν έως το καλοκαίρι η Ρεάλ

 

 

Προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους καταβάλλουν οι άνθρωποι της Ρεάλ, μετά τον αποκλεισμό-σοκ από την Αλκογιάνο στον 3ο γύρο του κυπέλλου Ισπανίας.

Οι φωνές για άμεση αντικατάσταση του Ζινεντίν Ζιντάν μπορεί να κατακλύζουν τα social media και τα φόρουμ των οπαδών της ομάδας, αλλά προσκρούουν σε... τοίχο σε ό,τι αφορά τη διοίκηση, που φέρεται αποφασισμένη να στηρίξει τον Γάλλο τεχνικό, τουλάχιστον ως το τέλος της περιόδου.

Βέβαια, αν ο ταπεινωτικός αποκλεισμός από μία ομάδα τρίτης κατηγορίας ήταν μεμονωμένο γεγονός, θα μπορούσε να ξεχαστεί σχετικά γρήγορα. Άλλωστε, ανάλογο «κάζο» έπαθε πριν λίγο καιρό και η Ατλέτικο (από την Κορνεγιά), αλλά εκεί... δεν άνοιξε μύτη, καθώς θεωρήθηκε απλά μία κακή παρένθεση σε μία καλή σεζόν.

Στη Ρεάλ, όμως, τα προβλήματα είναι βαθύτερα και η αντεπίθεση του Δεκεμβρίου αποδείχθηκε προσωρινή. Οι «μερένχες» αποκλείστηκαν πρόωρα στο κύπελλο, έχασαν στον ημιτελικό του σούπερ καπ από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, προκρίθηκαν με τα χίλια ζόρια στους «16» του Champions League και στο πρωτάθλημα βρίσκονται στο -4 από τη συμπολίτισσά τους, η οποία έχει και δύο ματς λιγότερα.

Και στις δύο θητείες του στον πάγκο της «βασίλισσας», ο Ζιντάν έχει δείξει ότι μπορεί να «ξεγλιστράει» από οριακές καταστάσεις, όμως αυτή τη φορά το υλικό που έχει στα χέρια του δεν τον βοηθάει. Βασικοί πυλώνες της ομάδας (Ράμος, Μπενζεμά, Μόντριτς, Κρόος) έχουν μεγαλώσει, ο Αζάρ δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα και ταλαιπωρείται συνεχώς από τραυματισμούς, όπως και ο Καρβαχάλ, ο Βινίσιους και ο Βαράν είναι ασταθείς, βάθος δεν υπάρχει, ενώ παίκτες όπως ο Μαρσέλο και ο Ίσκο μοιάζουν να μην έχουν πλέον θέση στη Μαδρίτη.

Το σερί του Δεκεμβρίου έγινε με τον «Ζιζού» να χρησιμοποεί σχεδόν την ίδια ενδεκάδα σε κάθε παιχνίδι, αλλά κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό ακόμη και ως σκέψη, σε μία χρονιά με πολύ συμπιεσμένο πρόγραμμα. Για πολλούς, «το ποτήρι ξεχείλισε» με τη συμπεριφορά του Γάλλου απέναντι στον Μάρτιν Όντεγκααρντ, που οδήγησε τον νεαρό Νορβηγό να ζητήσει να δοθεί ξανά δανεικός στη Σοσιεδάδ, αφού βλέπει ότι με τον Ζιντάν δεν παίρνει ευκαιρίες.

Είναι προφανές ότι ο κύκλος αυτής της ομάδας πλησιάζει προς το τέλος του κι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνει και τον προπονητή. Υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως η διοίκηση να υποχρεωνόταν να κάνει αλλαγές πιο γρήγορα, αλλά η απουσία φιλάθλων από τα γήπεδα μειώνει την πίεση (ένα γεμάτο «Μπερναμπέου» να σε αποδοκιμάζει και να κουνάει άσπρα μαντήλια, δεν είναι και ό,τι καλύτερο...).

Από τη στιγμή που και ο Ζιντάν δεν δείχνει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, όλα συνηγορούν σε μία... αναγκαστική συγκατοίκηση ως το τέλος της περιόδου, με την ελπίδα να σωθεί κάτι από τη φετινή χρονιά. Ακόμη πάντως κι αν η ομάδα ανατρέψει τα τωρινά δεδομένα και κατακτήσει έναν μεγάλο τίτλο (πρωτάθλημα ή Champions League), όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε ένα καλοκαίρι μεγάλων -έως κοσμογονικών- αλλαγών στη Ρεάλ.