Παρέμβαση της Ε Ι Ν Α για τον εμβολιασμό

 

Παρέμβαση της Ε Ι Ν Α για τον εμβολιασμό:

Δυστυχώς, η έναρξη εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, αρχής γενομένης από το Σάββατο 16.01 στα νοσοκομεία και Κ.Υ της περιοχής μας, επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει εξαρχής τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών από όλη τη χώρα. 

 

Στο ΠΓΝΠ το εμβολιαστικό κέντρο έχει εγκατασταθεί στο ενδοκρινολογικό τμήμα, όπου τρία από τα τέσσερα ιατρεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα την ακύρωση του 70% των προγραμματισμένων ραντεβού των ασθενών. Πρακτικά, η λειτουργία του ενδοκρινολογικού τμήματος είναι αδύνατη υπ’ αυτές τις συνθήκες. Η προφορική υπόσχεση από την πλευρά της Διοίκησης του νοσοκομείου ότι η "κατάληψη" του ενδοκρινολογικού τμήματος είναι προσωρινή και μόνο για ένα μήνα, γιατί στη συνέχεια ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί σε κοντέινερ στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου, αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Για την ιατρική στελέχωση της εμβολιαστικής γραμμής, πέραν των εθελοντών συναδέλφων, η Διοίκηση του ΠΓΝΠ αναζητά ακόμα και προσωρινές συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι, έχοντας καταθέσει σχετικό αίτημα στον Ιατρικό Σ.Π . 

 

Στον Άγιο Ανδρέα, ο εμβολιασμός γίνεται στη  Βραχεία Νοσηλεία, ενώ, πέραν των συναδέλφων που έχουν εξαρχής επιφορτιστεί με τη διαδικασία και ανήκουν σε νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, καλούνται καθημερινά και άλλοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από τη μεριά της Διοίκησης υπάρχει η δέσμευση ότι οι βάρδιες εκτός ωραρίου, θα αποζημιωθούν ως ενεργείς εφημερίες. 

 

Στο Αίγιο, επίσης επικρατεί αναστάτωση, καθώς γιατροί από όλες σχεδόν τις κλινικές καλούνται να στελεχώσουν το εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς σχέδιο ούτε δέσμευση για την αποζημίωση της απογευματινής υπερεργασίας.

 

Το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα, που ξεκινάει τον εμβολιασμό του πληθυσμού στις 20.01, υποχρεώθηκε σε μείωση κατά 40% των τακτικών ραντεβού, ενώ η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού αντισταθμίστηκε με μεταφορά προσωπικού από τις ΤΟΜΥ.

 

Παράλληλα, δρομολογείται η λειτουργία των Εμβολιαστικών Κέντρων των Κέντρων Υγείας με εφημερίες ετοιμότητας. Με σημερινό σημείωμα (20/1) προς τους Επιστημονικά Υπεύθυνους των Κέντρων Υγείας της 6ης ΥΠΕ, απαντώντας σε ερωτήματα για το πρόγραμμα απογευματινής λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων καθώς και τα Σάββατα, ο Υποδιοικητής κος Π. Μάλλιος ενημερώνει πως η αποζημίωση των βαρδιών, απογεύματα και αργίες, θα γίνει ...υπό τη μορφή εφημερίας ετοιμότητας και αυτό μέχρι να ορίσει ακριβώς το Υπουργείο τις λεπτομέρειες. Αν αυτή είναι η γραμμή του Υπουργείου και δε λειτούργησε αυθαίρετα ο εν λόγω Υποδιοικητής, πραγματικά εμπεδώνεται ένας απίστευτος εμπαιγμός προς τους ιατρούς της υποστελεχωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν επωμισθεί το καίριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έργο του εμβολιασμού. Παρά και ενάντια σε κάθε νόμο που διέπει την εφημέρευση και τα ωράρια εργασίας των ιατρών στο ΕΣΥ, καλούν σε ουσιαστικά απλήρωτη εργασία και παράνομη εφημέρευση. Με αυτή την αξιοπιστία θα στελεχώσουν "κατά προτεραιότητα" τις εμβολιαστικές γραμμές; Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτή την απαράδεκτη διαδικασία. Οι ιατροί του ΕΣΥ οφείλουν να αποζημιώνονται βάσει των αναγκών και του νόμου. Καλούμε τους Διευθυντές των ΚΥ να παραδώσουν προγράμματα εφημέρευσης ασφαλούς και πραγματικής λειτουργίας των Εμβολιαστικών Κέντρων και να αρνηθούν αυτή την προτροπή.

 

Τα νοσοκομεία πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από τη διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, ειδικά ενόψει τρίτου κύματος. Τα εμβόλια είναι βασικό εργαλείο πρωτογενούς πρόληψης και θα πρέπει να ανατεθούν στις δομές δημόσιας υγείας και την Πρωτοβάθμια, με την αντίστοιχη ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό.

 

Δεν γίνεται για άλλη μια φορά να επιβαρυνθεί η  περίθαλψη χρόνια πασχόντων ασθενών, η τακτική λειτουργία του ΕΣΥ, να μπει άλλο ένα λιθαράκι στη μετατροπή του  ΕΣΥ σε ΕΣΥ - μιας νόσου, αφήνοντας κυριολεκτικά στην τύχη της τη λοιπή νοσηρότητα για να πλουτίζουν οι ιδιωτικές κλινικές.

 

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού, μέχρι να επιτευχθεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας, είναι μια τιτάνια διαδικασία μηνών, μια έκτακτη πρόσθετη υγειονομική και  κοινωνική ανάγκη που αναλόγως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται, δηλαδή με έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές και το προσωπικό. Όμως η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει να την διεκπεραιώσει χωρίς κόστος, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, χωρίς σχέδιο, εις βάρος των εργαζομένων του ΕΣΥ και του ίδιου του πληθυσμού, τινάσσοντάς την εξαρχής στον αέρα.

 

Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε για κανένα λόγο τον εκβιασμό ειδικευόμενων συναδέλφων εις βάρος της εκπαίδευσής τους, τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερεργασία, η οποία παρουσιάζεται ως εθελοντική προσφορά υπηρεσίας και αποτελεί μεταξύ άλλων ποινικό αδίκημα . Τα παιχνίδια της ελεημοσύνης δε θα βρουν θιασώτες σε αυτούς που δίνουν τη μάχη, χωρίς άδειες, με καθημερινή πίεση και άγχος, να ανταποκριθούν στο κοινωνικό τους καθήκον. Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου. Απαιτούμε τουλάχιστον την εκταμίευση σχετικού κρατικού κονδυλίου. Το Υπουργείο οφείλει να αποζημιώσει, με έκτακτη χρηματοδότηση, την όλη εμβολιαστική διαδικασία.


 

Δεν θα βγάλουμε εμείς για άλλη μια φορά το φίδι από την τρύπα. Αναλάβαμε ως τώρα την ευθύνη που μας αναλογεί και ανταποκριθήκαμε τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα. Δεν θα αναλάβουμε για άλλη μια φορά τις ευθύνες που εσείς θέλετε να αποποιηθείτε. Δεν θα χρεωθούμε τις δικές σας επιζήμιες πολιτικές  επιλογές και αποφάσεις. Αν το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Ελευθερία προχωράει με ρυθμούς χελώνας ή αποτύχει, τότε θα η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά εσάς.  Είχατε όλο τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμάσετε ένα στοιχειώδες σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, προτιμήσατε όμως να τον σπαταλήσετε σε επικοινωνιακές καμπάνιες και την κρίσιμη ώρα τα 1000 εμβολιαστικά κέντρα δεν ήταν ούτε 100. Γνωρίζατε το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η ΠΦΥ, αλλά δεν πήρατε κανένα μέτρο ενίσχυσής της. Γνωρίζατε πολύ καλά ότι ο εμβολιασμός απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, αλλά επιλέξατε να μειώσετε τις κρατικές δαπάνες κατά μισό δις στον φετινό προϋπολογισμό για την Υγεία και να δώσετε δεκάδες εκατομμύρια στην ιδιωτική υγεία και στα ΜΜΕ και  για να σας δοξολογούν.