Α. Δημόπουλος: Καμία επιβάρυνση από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Καμία ουσιαστική επιβάρυνση δεν παρατηρήθηκε από το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων, τόνισε σε συνέντευξή του ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ),  Αθανάσιος Δημόπουλος. 

Ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε επίσης ότι πλησιάζει η περίοδος που θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, σημειώνοντας ότι μεγάλο θέμα έχουν τα Πανεπιστήμια, όπου σε ορισμένες σχολές δεν μπορεί να αντικατασταθεί η δια ζώσης διδασκαλία με τηλεκπαίδευση. 

Ωστόσο, ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα το εαρινό εξάμηνο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, έστω και με παρατάσεις εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων μέσα στο καλοκαίρι. 

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη του ιού, διευκρίνισε ότι συνήθως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι ασήμαντες και δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια καλύπτουν και τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βρετανία. Τόνισε ωστόσο, πως απαιτείται ιολογική επιτήρηση, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για περεταίρω διερεύνηση του συγκεκριμένου στελέχους. 

Σε ότι αφορά την ανοσία μετά τον εμβολιασμό, ο κ. Δημοπουλος εξήγησε ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό, οκτώ μήνες μετά διατηρεί ικανοποιητική ανοσία. Το λογικό συμπέρασμα, είπε είναι να συμβαίνει το ίδιο και με το εμβόλιο, επισημαίνοντας ότι μπορεί η ανοσία να είναι και μεγαλύτερη, όμως χρίζει παρακολούθησης. 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Δημόπουλος, ανέφερε πως οι θάνατοι υπερηλίκων που εμβολιάστηκαν στη Νορβηγία, οφείλονται σε παθολογικά αίτια και δεν συνδέονται με τον εμβολιασμό τους.