Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χαμομήλι για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών μας

Πώς θα εντάξουμε το χαμομήλι στη skincare routine μας

Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιήθηκε ήδη από την αρχαιότητα από τους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η περιποίηση των πληγών. Οι πολυφαινόλες και τα φυτοχημικά στο χαμομήλι είναι γνωστό ότι επιταχύνουν την αναγέννηση των κυττάρων, μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και ουλών.

Σαν να μην υπήρχαν ήδη αρκετοί λόγοι για να εντάξουμε το χαμομήλι στην περιποίηση του δέρματός μας, οι πολυφαινόλες καταπολεμούν επίσης τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας το δέρμα μας από περιβαλλοντικές βλάβες και επιβραδύνοντας τα σημάδια γήρανσης.

Ακριβώς όπως το χαμομήλι βοηθά στο να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό, παρόμοια είναι και τα αποτελέσματά του στο δέρμα. Το χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα, μειώνοντας την ερυθρότητα και τις κηλίδες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της υγείας και της λάμψης του δέρματος.

Πώς θα εντάξουμε το χαμομήλι στη skincare routine μας

*Ως ενυδατική μάσκα προσώπου

Θα χρειαστούμε 1 φακελάκι χαμομήλι, 1 κουταλιά της σούπας βρώμη, 2 κουταλιές της σούπας μέλι και 2-3 σταγόνες αμυγδαλέλαιο. Αδειάζουμε το περιεχόμενο από το φακελάκι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μέλι, τη βρώμη και το αμυγδαλέλαιο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και απλώνουμε τη μάσκα στο πρόσωπό μας με κυκλικές κινήσεις, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήνουμε τη μάσκα να δράσει για 20 λεπτά . Έπειτα, πλένουμε το πρόσωπό μας με χλιαρό νερό, το σκουπίζουμε ταμποναριστά με μια καθαρή πετσέτα και απλώνουμε ενυδατική κρέμα.

*Για το πρήξιμο των ματιών

Φροντίζουμε να φυλάμε πάντα στην κατάψυξη τα χρησιμοποιημένα φακελάκια με χαμομήλι. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 λεπτά και μετά τα ακουμπάμε πάνω σε κλειστά βλέφαρα.

*Σε κομπρέσες

Bράζουμε 1 κουταλιά άνθη χαμομηλιού σε 150 ml νερό. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 λεπτά πριν το σουρώσουμε. Στη συνέχεια, το αφήνουμε να κρυώσει και κάνουμε με αυτό το μείγμα κομπρέσες στο πρόσωπο για να καταπραΰνουμε την ερεθισμένη επιδερμίδα.

*Ως γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ

Aνακατεύουμε 2 κουταλιές φρέσκο γάλα με 2 κουταλιές αφέψημα χαμομηλιού. Bάζουμε μικρή ποσότητα του μείγματος σε λίγο βαμβάκι και ξεβάφουμε το πρόσωπό μας. Mόλις τελειώσουμε με τον καθαρισμό, πλένουμε το πρόσωπό μας με νερό.

*Στην μπανιέρα

Bράζουμε 1 λίτρο νερό με μια γεμάτη χούφτα χαμομήλι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Ύστερα το σουρώνουμε και ρίχνουμε το αφέψημα στην μπανιέρα, την οποία θα έχουμε γεμίσει με νερό. Bυθίζουμε το σώμα μας στο νερό και χαλαρώνουμε. Tο μπάνιο αυτό θα μας ξεκουράσει και θα μας ηρεμήσει από το στρες, ενώ παράλληλα θα καταπραΰνει και πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα.

*Στα μαλλιά

Παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο το τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών στο λούσιμο να γίνεται με νερό στο οποίο έχει βράσει χαμομήλι, προκειμένου να αποκτήσουν τα μαλλιά ανοιχτές ανταύγειες και λάμψη. Τους καλοκαιρινούς μήνες με την έντονη ηλιοφάνεια η μέθοδος αυτή θεωρείται ακόμη πολύ αποδοτική για τα φυσικά ανοιχτά καστανά ή ξανθά μαλλιά. Ωστόσο, μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτήν την τακτική όλον τον χρόνο, αρκεί να έχουμε φυσικά και όχι βαμμένα μαλλιά.

Διαβάστε επίσης