Επόμενο στάδιο το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων ...από Φεβρουάριο!

 

 

Μετά την ομαλή λειτουργία των δημοτικών και νηπιαγωγείων, σειρά έχουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, έτσι ώστε οι μαθητές να βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες. Άλλωστε αυτό που επιθυμούν καθηγητές και μαθητές είναι η άμεση έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, αφού προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία την άλλη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, απομακρύνεται και όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να γυρίσουν στα θρανία τους την 1η Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η σκέψη για την ώρα τουλάχιστον. Εκείνο που έχει αποκλειστεί είναι να ξεκινήσουν δια ζώσης μαθήματα μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Χθες Δευτέρα 18 Ιανουαρίου λειτούργησε και πάλι το λιανεμπόριο με πλήθος κόσμου να σχηματίζει ουρές στα καταστήματα της επιλογής του για να κάνει τις αγορές του. Η μάσκα και η απόσταση μεταξύ των καταναλωτών τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι καταστηματάρχες, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, επέτρεπαν την είσοδο σε συγκεκριμένο αριθμό πολιτών.

Οι εκπτώσεις αυτή την περίοδο θα τονώσουν την αγορά και θα επιτρέψουν στους καταστηματάρχες να αδειάσουν από τα ράφια τους τα ρούχα της χειμερινής σεζόν.

Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις των επιδημιολόγων, οι οποίοι συμφωνούν ότι, εάν τηρηθούν τα μέτρα, τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα στο τραπέζι των συζητήσεων έρχονται και άλλοι τομείς. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ότι θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το άνοιγμα των χιονοδρομικών. «Τώρα είναι μία καλή περίοδος για να λειτουργήσουν. Γιατί τα χιονοδρομικά είναι μια εποχική δραστηριότητα. Αλλά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Πάντως τα τουριστικά καταλύματα έχουν ήδη χάσει τον τζίρο από την περίοδο των εορτών. Την ερχόμενη Παρασκευή που θα καθίσουμε και πάλι στο τραπέζι, θα τεθεί το θέμα των χιονοδρομικών, συνεπώς και των μετακινήσεων» είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Το επόμενο βήμα άρσης των περιορισμών θα αφορά την εστίαση. Ωστόσο το ενδεχόμενο να ανοίξουν άμεσα είναι σχεδόν απίθανο. Αυτό που συζητιέται είναι εάν και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να ανοίξει και πάλι η εστίαση περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως η εστίαση αρχικά θα ανοίξει με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης την ίδια ημέρα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα επαναλειτουργήσουν οι σχολές οδηγών.

Η μετακίνηση από νομό σε νομό απαγορεύεται με εξαίρεση έξι περιπτώσεις:

Μέχρι σήμερα, η μετακίνηση εκτός νομού δεν επιτρέπεται, με μόνη εξαίρεση τους λόγους εργασίας και υγείας. «Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για τη μερική άρση των μέτρων, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. 

Η μετακίνηση μπορεί να γίνει μόνο για τους εξής λόγους:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο.
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής.

Διαβάστε επίσης