Στους 2.500 μειώνονται οι Αμερικανοί στρατιώτες σε Αφγανιστάν- Ιράκ

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Κρίστοφερ Μίλερ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανέρχονται πλέον σε 2.500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν καθώς και στο Ιράκ, σύμφωνα με την επιθυμία του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τέρμα στους "πολέμους χωρίς τέλος".

«Σήμερα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αριθμούν 2.500 στρατιώτες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μίλερ, που είναι προσωρινός επικεφαλής του Πενταγώνου έως ότου αναλάβει καθήκοντα ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Τετάρτη.

«Η αποχώρηση αυτή που διέταξε ο πρόεδρος Τραμπ την οποία ανακοίνωσα στις 17 Νοεμβρίου μειώνει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2001», πρόσθεσε ο Μίλερ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή στις αρχές Νοεμβρίου μετά την αποπομπή του προκατόχου του Μαρκ Έσπερ.

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο κοντά από ποτέ στο να θέσουν τέρμα σε σχεδόν 20 χρόνια πολέμου», δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Άμυνας, την ώρα που το Αφγανιστάν κινδυνεύει με μια αναζωπύρωση της βίας, παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση που διεξάγονται από τον Σεπτέμβριο στην Ντόχα.

«Με 2.500 άνδρες, η διοίκηση έκανε αυτό που έπρεπε για να προστατεύσει την Αμερική, τον πληθυσμό μας και τα συμφέροντά μας», είπε, πρόσθεσε ωστόσο πως μια πλήρης αποχώρηση εξακολουθεί «να εξαρτάται από την κατάσταση» ασφαλείας.

Στο Ιράκ, το επίπεδο της αμερικανικής στρατιωτικής ανάπτυξης μειώθηκε επίσης στους 2.500 άνδρες, μια μείωση που «αντανακλά την αύξηση των ικανοτήτων του ιρακινού στρατού», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Η μείωση αυτή «δεν σημαίνει μα αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις του συνασπισμού παραμένουν στο Ιράκ προκειμένου να διασφαλίσουν τη διαρκή ήττα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια βάση εναντίον της τρομοκρατίας στο Ιράκ προκειμένου να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των εταίρων μας με αεροπορική ικανότητα και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών», κατέληξε. «Η πλειονότητα των επιχειρήσεων στο Ιράκ διεξαγόταν ήδη από τους Ιρακινούς εταίρους μας.»

Πηγή: ΑΜΠΕ