Επικίνδυνοι οι αποσπασματικοί πειραματισμοί στην εκπαίδευση

της Κατερίνας Γρ. Σολωμού*

 

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και την δημιουργία σώματος φύλαξης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά ανοίγει τις θύρες για επικίνδυνες αντιλήψεις στο χώρο της εκπαίδευσης.

Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας ονομάζει μεταρρύθμιση, δεν είναι παρά ένας ακόμη πειραματισμός χωρίς στρατηγική στόχευση και συνολικό σχεδιασμό για την παιδεία.

Αντί να κατατεθεί μια αιτιολογημένη πρόταση για την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, η οποία θα μπορούσε να αιτιολογήσει την επίκληση της έννοιας της μεταρρύθμισης,  η κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί αποσπασματικά και γρήγορα σε αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Είναι σαφές ότι του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ προηγείται ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό «οικοδόμημα» το οποίο κάθε άλλο παρά άσχετο είναι από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ποιότητά της. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση οδηγούν μόνο σε δυσλειτουργίες, σύγχυση και εντέλει σε υποβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φύλαξης, έχουμε να κάνουμε με μια επιλογή αναχρονιστικών μεθόδων φύλαξης που παραπέμπουν  σε άλλες εποχές.

Βεβαίως και τασσόμαστε υπέρ της αναγκαιότητας της αποτελεσματικής φύλαξης των Πανεπιστημίων κάτι που αποτελεί αίτημα χρόνων καθώς άπαντες έχουμε γίνει μάρτυρες εκτρόπων και περιστατικών βίας που κάθε άλλο παρά  διασφαλίζουν όρους ομαλής λειτουργίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι επέλεξε να διανύσει μια διαδρομή από το ένα άκρο στο άλλο: από την ασυδοσία και την αυθαιρεσία στον αυταρχισμό και την οπισθοδρόμηση.

Και αν είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι να αφήσουμε έξω από τα Πανεπιστήμιά μας, αυτό είναι η αστυνομοκρατία και  αυταρχισμός.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει εντός των Πανεπιστημίων μας ένα σώμα φύλαξης το οποίο θα παίρνει εντολές από την Ελληνική Αστυνομία  και όχι από τις διοικήσεις  των ίδιων των ΑΕΙ.

Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται αποτελεσματική φύλαξη, από ειδικά εκπαιδευμένους για αυτό το σκοπό φύλακες που θα  εποπτεύονται και θα λογοδοτούν στον Πρύτανη, χωρίς να  επιβαρύνουν τους ήδη βεβαρυμμένους προϋπολογισμούς τους.

Η κατοχύρωση της Ακαδημαϊκής ελευθερίας στην διδασκαλία και την έρευνα όπως και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα ΑΕΙ είναι αρχές αδιαπραγμάτευτες και δεν διασφαλίζονται από σώματα φύλαξης ελεγχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ.

Κρίνω απαραίτητη τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής η οποία με μακροχρόνιο σχεδιασμό θα προσεγγίζει θα  αναλύει και θα εισηγείται προτάσεις για τα  θέματα της Παιδείας.

Η Παιδεία, όπως και η Υγεία, δεν μπορεί να αποτελούν πεδία πειραματισμών των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η συνέχεια του κράτους επιβάλλεται να υπάρχει με τη συναίνεση όλων, τουλάχιστον σε αυτούς τους δύο κυρίαρχους τομείς. 

 

*ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ,  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ