Κεραμέως: Ριζικές αλλαγές στα ΑΕΙ – Τι είπε για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Για τις αλλαγές στα ΑΕΙ αλλά και στην φύλαξη των Πανεπιστημίων από την Ελληνική Αστυνομία μίλησε η Νίκη Κεραμέως στο κεντρικό δελτίο του Star.

Η κ. Κεραμέως τόνισε πως «στόχος είναι να μπορεί κανείς να διδάσκει ελεύθερα και να μαθαίνει ελεύθερα και κανείς δεν έχει να φοβάται».

Παράλληλα η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη φύλαξη των Πανεπιστημίων από την Ελληνική Αστυνομία, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο νέο τρόπο

επιλογής σχολών στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και για τον τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής.

Πρόκειται για αστυνομικούς που θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση διαβεβαίωσε η Υπουργός Παιδείας ενώ ξεκαθάρισε πως η εκτέλεση της αποστολής τους θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα ΑΕΙ. Ακόμη η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει φόβο για τυχόν αυθαιρεσία των αστυνομικών. 

«Έχουμε χρέος να διαχειριστούμε και την πανδημία αλλά και να προχωρήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Βλέπουμε μια παθογένεια δεκαετιών. Πρέπει να φοιτούν τα παιδιά μας σε αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Θα βάλουμε ένα τέλος στην παρανομία, δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας» υπογράμμισε.

Το νομοσχέδιο θέλει να αποτρέψει την εισαγωγή με πολύ μικρό βαθμό στα πανεπιστήμια, τόνισε η κυρία Κεραμέωςαναφορικά με τη βάση των πανελλαδικών εξετάσεων και την εισαγωγή στα ΑΕΙ με τις νέες ρυθμίσεις.

«Για αυτό προβλέπεται μία ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα την ορίζει κάθε τμήμα και θα είναι λενα ποσοστό επί τους βαθμού εισαγωγής π.χ, στο 90% ή στο 80%. Πρόθεση είναι «να δώσουμε αυτονομία στα τμήματα για να αποφασίζουν τον τρόπο εισαγωγής».

Για τις αλλαγές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για τις πανελλαδικές εξετάσεις, τόνισε πως στην πρώτη φάση θα βάζουν τις σχολές προτίμησής τους και σε δεύτερη φάση θα υπάρχει απεριόριστος αριθμός επιλογών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και όσοι δεν έχουν επιλεγεί στην πρώτη φάση.

«Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν καθόλου την προετοιμασία των μαθητών, δεν επηρεάζουν την ύλη, δεν επηρεάζουν τα μαθήματα, έρχονται και επιδρούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών» εξήγησε η κυρία Κεραμέως η οποία τόνισε πως «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσουμε τα Πανεπιστήμια μας».

Διαβάστε επίσης