«Σωστό» μα «επικίνδυνο» το μπλοκάρισμα του Τραμπ, για τον επικεφαλής του Twitter

14/01/2021 | 15:10

 

Ο επικεφαλής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, είπε ότι το μπλοκάρισμα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, ήταν το σωστό- ωστόσο εξέφρασε λύπη για αυτό που χαρακτήρισε ως «ασυνήθιστες και ανυπόφορες συνθήκες» γύρω από τη μόνιμη «έξωση» του Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, είπε ότι το μπλοκάρισμα αυτό αποτελεί εν μέρει μια αποτυχία από πλευράς του Twitter, το οποίο δεν έκανε αρκετά για να ενθαρρύνει την «υγιή συζήτηση» στις πλατφόρμες του.

Το Twitter έχει δεχτεί τόσο θετικά όσο και αρνητικά σχόλια για το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του Αμερικανού προέδρου. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Μεξικανός πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ- και στις δύο περιπτώσεις ηγέτες που δεν έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο- αποδοκίμασαν την κίνηση της μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας.

Σε μια σειρά από tweets, ο Ντόρσεϊ είπε ότι δεν χαίρεται ούτε νιώθει περήφανος για το ban, που έλαβε χώρα μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ίδιος επανέλαβε πως το μπλοκάρισμα έγινε μετά από μια «ξεκάθαρη προειδοποίηση» στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Πήραμε μια απόφαση με τις καλύτερες πληροφορίες που είχαμε, με βάση τις απειλές στην φυσική ασφάλεια τόσο στο Twitter όσο και εκτός αυτού» υποστήριξε- ενώ δέχτηκε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει συνέπειες για ένα ανοικτό και ελεύθερο Ίντερνετ.

«Το να πρέπει να προβαίνουμε σε τέτοιες ενέργειες κατακερματίζει τη δημόσια συζήτηση. Μας διχάζουν…και θέτουν ένα προηγούμενο που θεωρώ επικίνδυνο».

Επίσης, αναφέρθηκε στις επικρίσεις πως λίγοι επικεφαλής εταιρειών τεχνολογίας μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις ως προς το ποιος έχει φωνή στο Ίντερνετ και ποιος όχι, και στις κατηγορίες περί λογοκρισίας. «Μια εταιρεία που λαμβάνει μια επιχειρηματική απόφαση να κάνει moderate στον εαυτό της διαφέρει από μια απόφαση που εμποδίζει την πρόσβαση, ωστόσο η αίσθηση μπορεί να είναι σχεδόν ίδια» ανέφερε σχετικά.

Η απόφαση μπλοκαρίσματος χρηστών, αναρτήσεων και tweets έχει επικριθεί από κάποιους για παραβίαση δικαιωμάτων που προβλέπονται από την Πρώτη Τροπολογία (ελευθερία λόγου). Ωστόσο οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν πως είναι ιδιωτικές εταιρείες και όχι κρατικοί δρώντες, οπότε ο νόμος αυτός δεν έχει να κάνει με το moderation στο οποίο προβαίνουν οι ίδιες στις πλατφόρμες τους.

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του – Τι “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Σοκ στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή την ώρα του ρεπορτάζ ο κάμεραμαν του ΑΝΤ1 Γιώργος Παυλάκης

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον περιφερειακό σύμβουλο Άρη Τηλιγάδη, που “έφυγε” μετά από μάχη με ασθένεια

Αχαΐα: «Έφυγε» αιφνίδια στα 51 του χρόνια ο γιατρός Αιμίλιος Τζούδας

Πάτρα: “Φως” στα αίτια θανάτου του 21χρονου στην Εγλυκάδα, που κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Σήμερα η νεκροψία