Πότε θα γίνει επίσημα ο Κριστιάνο ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών;

 

 

Όταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν, έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Σωστή η επισήμανση, αλλά όπως το κάθε τι στην ζωή, έχει και τις εξαιρέσεις της, ειδικά όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστές – φαινόμενα όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ διψάει για περισσότερα γκολ, για περισσότερα ρεκόρ, για περισσότερες ομαδικές και ατομικές διακρίσεις. Και αυτή η δίψα κρατάει τον «CR7» στο υψηλότερο επίπεδο ακόμα και στα 35 του χρόνια, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται κάποια πρόθεση για αποχώρηση από την αγωνιστική δράση, τουλάχιστον άμεσο μέλλον.

Στο κυριακάτικο (09/01) 3-1 της Γιουβέντους επί της Σασουόλο, ο Κριστιάνο έφτασε τα 759 γκολ στην καριέρα του, αν συνυπολογίσουμε όσα έχει σημειώσει με τους συλλόγους του (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους) και την Εθνική Ανδρών της Πορτογαλίας.

Ο Ισπανός Αλέξις Ταμάγιο, πιο γνωστός διαδικτυακά ως «Mister Chip», θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός στατιστικολόγος. Και, σύμφωνα με τα δικά του αρχεία, ο Κριστιάνο έγραψε ιστορία, αφού με τα 759 γκολ (σε 1.037 παιχνίδια), έφτασε τον κορυφαίο σκόρερ όλων των εποχών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, Αυστρό-Τσεχοσλοβάκο Γιόζεφ Μπίτσαν (759 γκολ, αλλά σε 495 παιχνίδια).

Ο «Mister Chip», μάλιστα, ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο διάρκειας 17 (παρά κάτι) λεπτών, στο οποίο εξηγεί μεταξύ άλλων ότι μόνο έξι παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν ξεπεράσει τα 700 γκολ (Γιόζεφ Μπίτσαν, Κριστιάνο Ρονάλντο, Πελέ, Ρομάριο, Λιονέλ Μέσι και Φέρεντς Πούσκας) και ότι ο ίδιος υπολογίζει ΜΟΝΟ τα επίσημα, επαγγελματικά γκολ των ποδοσφαιριστών, χωρίς να μετρούνται τα γκολ με τις μικρές εθνικές ομάδες ή ανεπίσημες, εξ' ου και οι υπολογισμοί του.

Η εθνική... Βοημίας

Υπάρχουν, όμως, άλλοι στατιστικολόγοι που διαφωνούν με τον «Mister Chip», ακόμα και στην ίδια του την χώρα! Η ισπανική εφημερίδα «Marca», λοιπόν, υποστηρίζει ότι ο Κριστιάνο έχει 760 γκολ (και όχι 759), αλλά ο Μπίτσαν έχει 762 και όχι 759, οπότε παραμένει μόνος πρώτος σκόρερ όλων των εποχών.

Ο λόγος; Η «Marca» υπολογίζει τα τρία γκολ που είχε πετύχει ο Μπίτσαν με την εθνική ομάδα... Βοημίας και Μοραβίας, στην οποία είχε αγωνιστεί μόλις σε ένα ματς, σημειώνοντας χατ – τρικ σε φιλικό με την Γερμανία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους υπολογισμούς της, τα 762 γκολ του χαρισματικού Πέπι, όπως ήταν το χαϊδευτικό του Μπίτσαν, προκύπτουν ως εξής: Ραπίντ ερασιτεχνική (3, στον θεσμό του Κυπέλλου όμως), Ραπίντ Βιέννης (68), Αντμίρα Βιέννης (21), Σλάβια Πράγας (534), Βιτκόβιτσε (74), Χράντετς Κράλοβε (11), Ντιναμό Πράγας (22), Εθνική Αυστρίας (14), Τσεχοσλοβακίας (12) και Βοημίας – Μοραβίας (3).

Την ίδια ώρα, ο Κριστιάνο φτάνει τα 760 με την παρακάτω τρόπο: 5 με την Σπόρτινγκ (σε 31 ματς), 118 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (292), 451 με την Ρεάλ Μαδρίτης (438), 84 με την Γιουβέντους (106) και 102 με την Πορτογαλία (170). Με το εθνόσημο, βεβαίως, κυνηγάει άλλο ένα ρεκόρ, αυτό του πρώτου σκόρερ με εθνική ομάδα, το οποίο κατέχει (ακόμα) ο Αλί Νταεΐ, με 109 στο Ιράν.

Μέσα στον χαμό των αριθμών, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορικής και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (RSSSF) αποδίδει 805 γκολ (!) στον Μπίτσαν, συνυπολογίζοντας όμως τα 24 με την δεύτερη ομάδα της Ραπίντ, αλλά και άλλα 19 με διάφορες επαρχιακές ομάδες στις οποίες έδωσε το παρών. Μύλος...

Μέσι, ο επόμενος

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κριστιάνο ξεπέρασε στην δεύτερη θέση τον Πελέ, τα επίσημα γκολ του οποίου είναι 757: 644 με την Σάντος, 77 με την Εθνική Βραζιλίας και 37 με τη Νιου Γιορκ Κόσμος. Ο φίλος του δημοσιογράφος Ορλάντο Ντουάρτε, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν από λίγο καιρό νικημένος από τον κορονοϊό, έχει γράφει την βιογραφία του και, στο φινάλε της, αναγράφει τα γκολ του. Πόσα τα βγάζει; 1.282 σε 1.366 παιχνίδια!

Μέσα, βεβαίως, είναι όλα τα φιλικά (επίσημα και ανεπίσημα) με την Σάντος, η συμμετοχή της σε διάφορα επαρχιακά τουρνουά και, κάπως έτσι, εκτοξεύεται ο αριθμός των τερμάτων. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή. Που συμβαίνει με τον συμπατριώτη του Ρομάριο, ο οποίος καυχιέται πως έφτασε τα χίλια γκολ στην καριέρα του, όταν τα επίσημα τέρματα ήταν 740.

Μέχρι το τέλος της σεζόν, πάντως, ο ένας Βραζιλιάνος πιθανόν να έχει πέσει μια θέση στην λίστα και ο άλλος θα νιώθει ότι απειλείται από τον ποδοσφαιριστή που έσπασε το ρεκόρ του με (επίσημα) γκολ με την ίδια ομάδα.

Ο Λιονέλ Μέσι, περί ου ο λόγος, μετράει 718 γκολ (647 με την Μπαρτσελόνα και 71 με την Εθνική Αργεντινής), είναι «φουριόζος» και δείχνει ικανός να ξεπεράσει τον Ρομάριο (απέχει 22 γκολ) και να πλησιάσει τον Πελέ, έστω και αυτή την στιγμή τους χωρίζουν 39 γκολ. Ή μήπως περισσότερα; Ή μήπως λιγότερα; Ποιος ξέρει με (απόλυτη και επίσημη) σιγουριά;

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης