Ιταλία: Καθοριστικό υπουργικό συμβούλιο το βράδυ για το μέλλον της κυβέρνησης

Έπειτα από μια εβδομάδα αναβολών, σήμερα το βράδυ αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Σε υπουργικό συμβούλιο που έχει οριστεί για τις 9.30 το βράδυ ώρα Ιταλίας, θα πρέπει να εξετασθεί -και ενδεχομένως  να εγκριθεί- το σχέδιο για τη χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, θα διαπιστωθεί αν η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα και η υπουργός Ισότητας Έλενα Μπονέτι (του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι) θα υποβάλλουν τελικά την παραίτησή τους ή θα συνεχίσουν να μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. 

Ο Ρέντσι έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη πως θεωρεί το κυβερνητικό έργο αναποτελεσματικό, ενώ η Μπελανόβα τόνισε σήμερα ότι «ο Κόντε κρατά σε ομηρία την κυβερνητική του πλειοψηφία». Σύμφωνα με τους αναλυτές, τις ώρες αυτές ο Ιταλός πρωθυπουργός καταβάλλει μια τελευταία προσπάθεια με στόχο να πείσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του Ρέντσι να συνεχίσουν να τον στηρίζουν, υποσχόμενος ότι θα αυξηθούν οι συνολικές επενδύσεις για δημιουργία νέων υποδομών και για τη στήριξη του τομέα της δημόσιας υγείας. 

Τα δυο μεγάλα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Πέντε Αστέρια και Δημοκρατικό Κόμμα), επισήμως επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί κυβερνητική κρίση και ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση απαιτούν σύνεση και αίσθημα ευθύνης.

Αν ο Ρέντσι, όμως, αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί (με στόχο και την αύξηση της δύναμής του, μιας και στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνά το 2,9%), ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Κόντε αναμένεται να επιχειρήσει να βρει νέους υποστηρικτές στο κοινοβούλιο, ώστε να συνεχίσει να κυβερνά. Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δείξει ένα σχετικό ενδιαφέρον, καθιστώντας σαφές, όμως, ότι θα ψηφίζει ή θα απορρίπτει τον κάθε νόμο ανάλογα με το περιεχόμενό του, χωρίς καμία γενικότερη  δέσμευση συνεργασίας.  

Διαφορετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να αποφασίσει αν θεωρεί ότι μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές (παρά τις πρακτικές  δυσκολίες που θέτει η πανδημία του κορονοϊού) ή πρέπει να επιλεγεί η λύση μιας νέας κυβέρνησης: ένα κυβερνητικό σχήμα  με όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό πολιτικών δυνάμεων και καινούριο  πρωθυπουργό, χωρίς συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα. 

 

Διαβάστε επίσης