Ελλάδα σε Τουρκία: Δεν έχουμε λάβει καμία πρόσκληση για διερευνητικές

Ο Τσαβούσογλου για ακόμα μια φορά βγήκε δημόσια ανακοινώνοντας πράγματα που δεν ισχύουν. Στην δήλωσή του έβαλε στο στόμα των Ελλήνων αξιωματούχων ακόμα και ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρη.

Απάντηση στην δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου όσον αφορά στην πρόσκληση εκ μέρους της Τουρκίας για διερευνητικές επαφές.

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα η Τουρκία μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε έτοιμη να αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Ο Τσαβούσογλου απήυθυνε πρόσκληση στη χώρα μας να αρχίσουν εντός του Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγλούλογλου. 

“Καλούμε την Ελλάδα για τις πρώτες διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα, που έχει αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως “όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου”.

ΕΕ: Σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

Τη σημασία που έχει συνολικά για την ΕΕ η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

«Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».

Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας υπογράμμισε ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας «να συζητηθεί η ανάγκη για αποκλιμάκωση και της ανάγκης να γίνουν πρακτικά βήματα» έτσι ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στο δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας και του διαλόγου.