Παπαθανάσης: Πρώτα click away, μετά click in shop

 

Το click away θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει στο λιανεμπόριο, μόλις η επιτροπή του υπουργείου Υγείας δώσει το οκ είπε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και σαφώς ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί, ωστόσο πάνω από όλα πρέπει να μπει η υγεία.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο.

«Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει. Το click away ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά, υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν», δήλωσε.

Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος. «Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», σημείωσε.

Για την εστίαση

«Αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας» είπε.

Και πρόσθεσε:

«Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται. Πάντως, επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή. Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης».

Γεωργιάδης: Προτεραιότητα να ανοίξουν μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια

Για το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα (11/1) ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος,

«Δεν θα βρεθούμε ούτε με μνημόνια, ούτε με χρεοκοπία» είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 και διαβεβαίωσε τους εμπόρους ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να πάθει ζημιά.

Επεσήμανε παράλληλα ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων καθώς δεν είναι ανοιχτές οι δραστηριότητές τους στις εκπτώσεις ωστόσο εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα το διορθώσει, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ζήτησε χρόνο από τους εμπόρους προκειμένου να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

«Ό,τι είπαμε πως θα καταβληθεί, έχει πληρωθεί» σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε πως οι ιδιοκτήτες που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο θα λάβουν το επόμενο διάστημα τα χρήματά τους.

«Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, θα γίνουν τα εμβόλια μας, θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και θα πάμε παρακάτω» είπε κλείνοντας.