Άδηλο το μέλλον για την πόλη της Πάτρας

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ *



Κάνοντας κριτική στα πεπραγμένα του Δήμου Πατρέων για το 2020, διακατέχεσαι από απογοήτευση, λύπη αλλά και θυμό, όταν διαπιστώνεις ότι οι προσδοκίες που τρέφουν οι πολίτες αποδεικνύονται φρούδες ελπίδες. Απογοητεύεσαι και θυμώνεις γιατί η δημοτική αρχή:

Απεκδύεται των ευθυνών της για απουσία έργων ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών και διαπιστώνεις όχι μόνο απραξία και αδράνεια αλλά και έλλειψη οράματος για έναν ισχυρό και με αναπτυξιακές προοπτικές δήμο.
Όλως παρατύπως και αντιδημοκρατικά δεν εκτελεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύοντας έλλειμμα δημοκρατίας και σεβασμού στα θεσμικά όργανα.
Καταγγέλλει την «αδηφάγο» Ευρώπη για καταστροφική πολιτική που εξυπηρετεί ολίγους ισχυρούς, ταυτόχρονα όμως χρησιμοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα που θέλει να οικειοποιείται. Ας επιλέξει τελικά, ταξική επανάσταση ή ρεφορμιστική και οπορτουνιστική συμπεριφορά, στηριζόμενη στον συμβιβασμό με τον καπιταλισμό και την αποκήρυξη των επαναστατικών σκοπών;
Μονίμως εγκαλεί και κατηγορεί ως αντιλαϊκές τις εκάστοτε κυβερνήσεις, προσπαθώντας να αναδειχτεί ως η μοναδική φωνή για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Συνειδητά αγνοεί ότι τόσο ο κοινωνικός φιλελευθερισμός όσο και η σοσιαλδημοκρατία, ως ιδεολογίες, τάσσονται υπέρ του κράτους πρόνοιας.

Έμμεσα, υβρίζει τους Πατρινούς πολίτες που έδωσαν την πλειοψηφία στη Λαϊκή Συσπείρωση, ως μωρούς ή ως αντιδημοκράτες. Αν εξαιρέσουμε το 6,69% των ψηφοφόρων που ψηφίζουν το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, το υπόλοιπο έως το 40,60% και πολύ περισσότερο έως το 70,86% της δεύτερης Κυριακής, δεν ασπάζεται το κομμουνιστικό μανιφέστο και ψηφίζει στις βουλευτικές κάλπες Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή, κατά τη δημοτική αρχή, όλοι αυτοί οι πολίτες ή παραπλανούνται και δεν γνωρίζουν τι πράττουν ή συνειδητά ψηφίζουν αντιλαϊκά κόμματα. Αυτή την εκτίμηση τρέφει η δημοτική αρχή για τους Πατρινούς.
Όταν ζητάς την ψήφο του πολίτη και υπόσχεσαι ευημερία και άνοδο του βιοτικού επιπέδου, τότε οφείλεις να προσπαθείς και να επιλύεις τα όποια προβλήματα. Άλλωστε οι δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση ήταν γνωστά και πριν τις δημοτικές εκλογές και δεν αποτελούν συγχωροχάρτι. Η ανικανότητα, η ατολμία και η μεμψιμοιρία συνάδουν με ένα άδηλο μέλλον.

Ας ευχηθούμε για το 2021, την ώρα που η επιστήμη επικρατεί της πανδημίας covid-19, η λογική και η ευθυκρισία να επικρατήσουν στις συμπεριφορές όλων μας.

* Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι ιατρός/καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη».
 

Διαβάστε επίσης