Μπλόκο στη φοροδιαφυγή των ενοικίων από την Εφορία

 

 

Σφίγγει ο κλοιός της Εφορίας γύρω από τους  φορολογούμενους που εισπράττουν ενοίκια και «ξεχνούν» να τα δηλώσουν στην φορολογική τους δήλωση.

Όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα δουν τα εισοδήματα αυτά να είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι υπηρεσίες θα καταγράφουν στους αντίστοιχους κωδικούς τα ποσά που εισέπραξαν οι εκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγών η παρεμβάσεων όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς η τους συνταξιούχους παρά μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων η της προσκόμισης των ανάλογων παραστατικών και εγγράφων.

Παράλληλα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις δηλώσεις COVID για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα αποτυπώνονται αυτόματα στο Ε2 τα πραγματικά μισθώματα που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με το νέο σύστημα θα μπει φραγμός σε εικονικές δηλώσεις μισθωμάτων για την αποφυγή πληρωμής του φόρου ενώ οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από  διαδικασίες που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Τα στοιχεία με βάση τα οποία η ΑΑΔΕ θα  προσυμπληρώνει τα μισθώματα στο E2 θα αντλούνται από τις  δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς:

Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση αυτής μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.
Οι εκμισθωτές (κύριος ή επικαρπωτής) εφόσον εκμισθώνουν ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται σε υποβολή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών. Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής το αποδεικτικό υποβολής επέχει θέση δήλωσης και για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Σε περίπτωση μη αποδοχής των στοιχείων της μίσθωσης από κάποιον εκ των συνιδιοκτητών, απαιτείται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να επιλεγεί το ειδικό πεδίο μη αποδοχής και να αναγραφούν οι λόγοι μη αποδοχής.
Για την υποβολή της δήλωσης απαιτείται η συμπλήρωση της οικείας εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, η οποία υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία οριστικής καταχώρησης αυτής στο σύστημα, με αυτόματη απόδοση στον υπόχρεο εκμισθωτή μοναδικού αριθμού καταχώρησης.
Η ηλεκτρονική φόρμα υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, περιλαμβάνει τις παρακάτω γενικές κατηγορίες πληροφοριών:

 Στοιχεία εκμισθωτών
Στοιχεία μισθωτών
ΑΦΜ του μισθωτή, σε περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας. - Στοιχεία μίσθωσης
Στοιχεία ακινήτου
Στοιχεία Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α).

Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται με την καταχώρηση των αντίστοιχων ανά κατηγορία υποχρεωτικών πληροφοριακών  πεδίων.

Μετά την οριστικοποίηση υποβολής της δήλωσης, εκτυπώνεται «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»  η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που καταχώρησε ο χρήστης και η οποία αποτελεί αποδεικτικό υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, την οποία δύναται να προσκομίζει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης