Σία Αναγνωστοπούλου: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει το νόμο

 

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σήμερα στον Ρ/Σ στο Κόκκινο 105,5 και την Ευγενία Λουπάκη.

«Ο Πολιτισμός δεν είναι ξεκομμένος από τους άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, πολιτισμός παράγεται παντού, στις ΜΕΘ, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στην αρρώστια ακόμα και στο θάνατο, είναι πυρήνας του Πολιτισμού. Αν δεν είναι δημοκράτης ο Πολιτισμός, όπως συνηθίζω να λέω, δεν έχει κανένα νόημα».

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε:«Ο ανασχηματισμός που έγινε σημαίνει εντατικοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού. Εντατικοποίηση της πολιτικής που ακολούθησε μέχρι τώραη κυβέρνηση και στην Υγεία και στην Παιδεία και στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό. Η επιλογή Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι στην κατεύθυνση μιας θεσμικής ακροδεξιάς. Έχουμε να κάνουμε με μία σκληρή δεξιά έτσι όπως δεν την γνώρισε η Μεταπολίτευση».

Σχετικά με την αντίδραση της εκκλησίας στο κλείσιμο των εκκλησιών και τα Θεοφάνεια  :« Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να επιβάλλει το νόμο, προσπαθεί να καλοπιάσει τους ιεράρχες. Άφησε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τις εκκλησίες ανοιχτές και τους υποσχέθηκε να κάνει το ίδιο και για τη γιορτή των Φώτων. Τώρα επειδή βλέπει ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, κλείνει τις εκκλησίες. Τώρα πρέπει όχι μόνο να διαπραγματευτεί, αλλά θέλει να «καλοπιάσει» την εκκλησία για να μπορέσει να περάσει αυτό που περνά σε όλο τον κόσμο. Αυτό όμως που ήταν πάντα η πολιτική της ΝΔ, αυτό είναι και τώρα: βασίστηκε στην εκκλησία και την εργαλειοποίηση της βάζοντας την στο δημόσιο χώρο με το  λόγο της εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βέβαια δεν είναι ικανή η ΝΔ να διαχειριστεί αυτό το μείζον ζήτημα. Το να εργαλειοποιείται η ανάγκη των πιστών να πηγαίνουν στην εκκλησία και από την άλλη να χρησιμοποιεί και η εκκλησία το τεράστιο περιθώριο πολιτικού ρόλου, δεν είναι ότι καλύτερο 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.

Η εκκλησία έχει πολιτική δύναμη, χρησιμοποιείται και εργαλειοποιείται ως μία τεράστια εκλογική πελατεία. Αυτή η σχέση βολεύει πολλούς από την εκκλησία,αλλά βολεύει και πολλούς από την πολιτική εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με τη συνταγματική αναθεώρηση να βγάλει κρίσιμα σημεία από το Σύνταγμα, τα οποία θα έδιναν και ανεξαρτησία στην εκκλησία αλλά και πολιτική ουδετερότητα στο ίδιο το Κράτος. Και σε αυτά υπήρξε τεράστια αντίδραση».

Για την υφυπουργοποίηση του κ. Γιατρομανωλάκη στο υπουργείο Πολιτισμού:

«Τα πολιτικά πρόσωπα κρίνονται πολιτικά. Το ότι μία μερίδα του Τύπου αναδεικνύει την ομοφυλοφιλία του κ. Γιατρομανωλάκη, το κάνει για να μπορέσει να επενδύσει την κυβέρνηση της ΝΔ με κάτι προοδευτικό, το οποίο δεν έχει. Χρησιμοποιείται λοιπόν ένα δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να είναι ότι θέλει, ως εξαίρεση, για να δείξει την προοδευτικότητα αυτής της κυβέρνησης. Εμένα ο κ. Γιατρομανωλάκης με ενδιαφέρει για την πολιτική που άσκησε ή μάλλον που δεν άσκησε ως Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τον σύγχρονο πολιτισμό. Εκεί κρίνεται ο κ. Γιατρομανωλάκης. Το να χρησιμοποιείται ένα άλλο χαρακτηριστικό για να πάρει μία οσμή η ΝΔ ως προοδευτική κυβέρνηση, είναικαθαρή εργαλειοποίηση. Ο Πολιτισμός και τα δικαιώματα δεν κατακτούνται με χρήση ως εξαίρεση. Η ατομική συγκρότηση ενός ανθρώπου είναι στον σκληρό πυρήνα της δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης