Σουηδία: «Μαύρο» των πολιτών στα μέλη της κυβέρνησης που παραβίασαν τα μέτρα στις γιορτές

Στη Σουηδία, η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση κλονίζεται. Πολλοί πολιτικοί αγνόησαν τις ίδιες τις συστάσεις τους κατά τη διάρκεια των εορτών.

Στο στόχαστρο των πολιτών στη Σουηδία ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αφού εκείνοι αθέτησαν τις ίδιες τις οδηγίες τους για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (05.01.2021).

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν θεάθηκε σε μια εμπορική στοά, μια υπουργός πήγε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος γιόρτασε τα Χριστούγεννα στα Κανάρια Νησιά: η εορταστική περίοδος ήταν πλούσια σε ενοχλητικές αποκαλύψεις για τους πολιτικούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ταμπλόιντ εφημερίδα Aftonbladet, πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 42%) Σουηδούς που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι έχουν «ελάχιστη» εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με τον μήνα Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, κάτω από ένας στους τρεις (31%) είπε ότι έχει «μεγάλη» ή «αρκετά μεγάλη» εμπιστοσύνη στον Λεβέν. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό αυτό ήταν 38%.

Σουηδία: Διαφορετική διαχείριση της πανδημίας

Η Σουηδία ακολούθησε διαφορετική στρατηγική στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς καραντίνες και σχεδόν καθόλου περιοριστικά μέτρα, ωστόσο οι αρχές καλούσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι το αγνόησαν πολλοί πολιτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό που θεάθηκε πολλές φορές να κάνει τα ψώνια του στη Στοκχόλμη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον πήγε επίσης στα μαγαζιά ενώ η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον φωτογραφήθηκε την ώρα που νοίκιαζε χιονοπέδιλα, σε ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Αν και δεν παραβίασαν κανέναν νόμο, όλοι τους αγνόησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες: να αποφεύγουν τα πλήθη και να μην ταξιδεύουν.

Εξωτικές διακοπές αλά σουηδικά

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε με την περίπτωση του Νταν Ελίασον, του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος πήγε διακοπές στα Κανάρια Νησιά για να γιορτάσει με την κόρη του που ζει μόνιμα εκεί. Η κυβέρνηση συνιστούσε σε όλους να μην ταξιδεύουν παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Ο Ελίασον δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απέφυγε πολλά ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αυτό ήταν «απαραίτητο» να γίνει.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποπέμψει τον Ελίασον, όμως ο υπουργός Εσωτερικών τον κάλεσε για εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 62% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει «ελάχιστη» εμπιστοσύνη στον Νταν Ελίασον. Μόνο το 6% τον εμπιστεύεται «πολύ» ή «αρκετά».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ