Συνταγές με μελομακάρονα και κουραμπιέδες που έμειναν!

 

Είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες τα γλυκά των Χριστουγέννων; Είναι! Πόσα όμως μπορεί να καταναλώσει κανείς; Συνταγές για να ανακυκλώσουμε τις γεμάτες πιατέλες σε… απίθανα γλυκά.

Μια δόση μελομακάρονα έφτιαξες με το που «έσκασε μύτη» ο Δεκέμβρης, έτσι για το καλό. Κι ύστερα σου έστειλε η μαμά και από τα δικά της, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, βεβαίως βεβαίως!

Ως την ημέρα των Χριστουγέννων, να σου άλλο ένα κουτί με τα δυο γλυκά, σε κάποια από τις αλλεπάλληλες γιορτές (αν δεν σε λένε Νίκο, Άννα ή Λευτέρη, όλο και κάποιον στον περίγυρό σου θα αποκαλούν με αυτό το όνομα).
Μην απελπίζεσαι και κυρίως, μην πετάξεις τίποτα. Έχουμε εδώ τρεις συνταγές για να ανακυκλώσουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Άλειμμα για το πρωινό, πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή τσιζκέικ; Η επιλογή είναι δική σου.

Συνταγή για άλειμμα για το πρωινό, από τους κουραμπιέδες

Άλειμμα για πρωινό από τριμμένους κουραμπιέδες
Κι όμως, μπορείτε να έχετε για καιρό ένα άλειμμα που θυμίζει φυστικοβούτυρο, αλλά θα έχει το άρωμα του απολαυστικού κουραμπιέ.

Υλικά συνταγή για άλειμμα από κουραμπιέδες
Περίπου 100 γρ κουραμπιέδες αλεσμένους
100 γρ νερό & 1 κουταλάκι ροδόνερο
1 πρέζα κανέλα
30 γρ. Μέλι
85 γρ μαργαρίνη
Εκτέλεση συνταγής για άλειμμα από κουραμπιέδες
Αναμειγνύουμε τους κουραμπιέδες, νερό και ροδόνερο και μέλι σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς να λιώσουν τα μπισκότα και το μείγμα να είναι απαλό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε σε ένα μπολ, ανακατεύοντας τακτικά ώσπου να κρυώσει το μείγμα ελαφρά. Προσθέτουμε όσο είναι ζεστό και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφη μάζα.
Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο, κλείνουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει καλά
Συνταγή για αφράτη πουτίγκα με ξηρούς καρπούς και... κουραμπιέδες

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένα σύκα
Αυτή η αφράτη πουτίγκα είναι ένα πολύ διάσημο γλυκό στο εξωτερικό τέτοιες ημέρες. Σε αυτή μπορείτε να προσθέσετε τους κουραμπιέδες που απέμειναν και να δώσετε επιπλέον γεύση σε ένα ιδιαίτερο γλυκό.

Υλικά συνταγής για πουτίγκα από κουραμπιέδες
125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
375 γρ. Αποξηραμένα σύκα
75ml μπράντι
350 γρ σταφίδες
3 φρέσκα μήλα καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
87 γρ υγρή μαύρη ζάχαρη
87 γρ καστανή ζάχαρη
100 γρ τριμμένοι κουραμπιέδες
100 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής για πουτίγκα με κουραμπιέδες
Βουτυρώνουμε τρια μπολ 250ml, 500ml, και 1 λίτρουκαι στρώνουμε με λαδόκολλα.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το 1/3 της ποσότητας αποξηραμένων σύκων και τοποθετούμε τα υπόλοιπα στο μπράντι και πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτουμε στην κρέμα τα κομμάτια σύκου, σταφίδες, το μήλο, τη ζάχαρη και τον τριμμένο κουραμπιέ. Συμπληρώνουμε το αλεύρι και το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά
Μοιράζουμε το μείγμα στα τρία μπολ και σκεπάζουμε με βουτυρωμένο κομμάτι λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα μπολ σε πανέρι για ψήσιμο στον ατμό ώστε να μην ακουμπούν στον πάτο της κατσαρόλας και γεμίζουμε με νερό. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 με 1 ½ ώρα.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει
Συνταγή για καραμελωμένο τσιζκέικ με βάση από μελομακάρονα

Κομμάτι τσιζκέικ με σάλτσα καραμέλας
Ναι, είναι αλήθεια. Κάθε τραγανό γλυκάκι που μένει μπορεί να γίνει λιώμα… και μια καλή αφορμή για τσιζκέικ. Εδώ σου προτείνουμε ένα ακαταμάχητο καραμελωμένο τσιζκέικ με σάλτσα καραμέλας για να… γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

Υλικά συνταγής για τσιζκέικ με μελομακάρονα
100 γρ μελομακάρονα
400 γρ τυρί κρέμα
100 γρ γιαούρτι
1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 φύλλα ζελατίνης
Για την κρέμα καραμέλας: 40 γρ βούτυρο λιωμένο
60 γρ κρέμα γάλακτος
60 γρ καστανή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση συνταγής για τσιζκέικ με μελομακάρονα
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μαλακώσουν
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και το χυμό λεμόνι και χτυπάμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμη να ενωθεί
Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης καλά και λιώνουμε σε 3 κουταλιές ζεστό νερό να διαλυθούν. Προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο ώσπου να ετοιμάσουμε τη βάση του Cheesecake
Τρίβουμε τα μελομακάρονα σε επεξεργαστή τροφίμων να γίνουν σκόνη. Αν είναι ιδιαίτερα σιροπιασμένα, μπορούμε να τα βάλουμε για δέκα λεπτά να στεγνώσει.
Ετοιμάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενες άκρες ή ένα τσέρκι 20 περίπου εκατοστών. Στρώνουμε λαδόκολλα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Πατάμε με το πίσω μέρος του κουταλιού – με βόλεψε στο τέλος ένα χαμηλό ποτήρι του ουίσκι με ίσιο πάτο – να στρώσουμε τη βάση.
Γυρίζουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο και στρώνουμε με μια σπάτουλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα δίωρο
Σε ένα μπολ, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων βάζουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε με μαγειρική μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2′ λεπτά. Ανακατεύουμε τη ζεστή καραμέλα να ενωθεί.
Σερβίρουμε το Cheesecake με μια γεμάτη κουταλιά ζεστή σάλτσα καραμέλας σε κάθε κομμάτι.
Πηγή: iefimerida.gr