Πώς θα βελτιώσετε τον ύπνο του μωρού σας

Το να βάλετε το μωρό σας σε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου μπορεί να σας ακούγεται σαν άπιαστο όνειρο. Ωστόσο, αν βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει καλές συνήθειες ύπνου όσο είναι μικρό, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσετε προκλήσεις στη συνέχεια.

Ορίστε λοιπόν πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον ύπνο του μωρού σας.

-Μάθετε να αναγνωρίζετε πότε το μωρό σας νυστάζει

Το να καταλαβαίνετε πότε το μωρό σας είναι κουρασμένο και έτοιμο για ύπνο είναι το κλειδί για την δημιουργία ενός καλού προγράμματος ύπνου. Όταν είναι νεογέννητο, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να χασμουριέται, να κλείνει τις γροθιές του, να συνοφρυώνεται, να κλείνουν τα ματάκια του ή να έχει απλανές βλέμμα χωρίς να μπορεί να εστιάσει κάπου.

-Βάλτε το μωρό σας για ύπνο στην κούνια του

Μόλις το μωρό σας είναι έτοιμο να κοιμηθεί, δοκιμάστε να το αφήσετε στην κούνια του. Αυτό επιτρέπει στο μωρό σας να μάθει ότι η κούνια του είναι το μέρος όπου κοιμάται. Πολλά μωρά αποκοιμιούνται στο λίκνο με αποτέλεσμα να μαθαίνουν να βασίζονται στην κίνηση για να κοιμηθούν. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά, γίνεται πιο δύσκολο το να μπει το μωρό σας σε πρόγραμμα ύπνου.

-Αφήστε το μωρό σας να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας

Δεν είναι ασυνήθιστο οι γονείς να πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να κοιμηθεί το μωρό τους το βράδυ είναι με το να μείνει ξύπνιο όλη την ημέρα. Όμως, αυτή η πρακτική πιθανότατα θα αποτύχει. Η μείωση των «υπνάκων» κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης του νυχτερινού ύπνου θα οδηγήσει συχνά σε ένα κουρασμένο και κακοδιάθετο μωρό, το οποίο θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί το βράδυ.

-Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό σας

Θυμηθείτε: χρειάζεστε κι εσείς ύπνο, όχι μόνο το μωρό σας. Όσο κι αν θέλετε να κάνετε άλλα πράγματα, είναι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας το να ξεκουράζεστε. Μην αισθάνεστε ενοχές που κοιμάστε. Η ξεκούρασή σας είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του μωρού σας, ειδικά όταν ξυπνάει με συνέπεια τη νύχτα.

-Αναπτύξτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Για να ενθαρρύνετε τον νυχτερινό ύπνο, μια καλή ιδέα είναι να αναπτύξετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί στο μωρό σας ότι είναι ώρα για ύπνο. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει χαλαρωτικά και να το βοηθήσει να κοιμηθεί. Μερικά μωρά ανταποκρίνονται καλά στο μπανάκι, στο παραμύθι και το τάισμα. Για άλλα μωράκια, το μπάνιο μπορεί να είναι πολύ διεγερτικό. Πειραματιστείτε λοιπόν για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το μωρό σας.

 

imommy.gr

Διαβάστε επίσης