Σύντομος οδηγός για ασφαλή αποτοξίνωση

Πολλοί είναι οι μύθοι γύρω από το δημοφιλές detoxing, γνωστό και ως αποτοξίνωση τους οποίους θα ήταν καλό – για την σωματική και την ψυχική μας υγεία – να σταματήσουμε να πιστεύουμε. Ενώ τα προγράμματα και τα σχέδια αποτοξίνωσης έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή, η αποτοξίνωση δεν απαιτεί από εσάς να κάνετε ακραίες διατροφικές επιλογές, καθώς το σώμα διαθέτει τους δικούς του μοναδικούς μηχανισμούς για να αποβάλλει τις τοξίνες.

Φυσική αποτοξίνωση;

«Το σώμα έχει διάφορους τρόπους αποτοξίνωσης από μόνος του», αναφέρει ο Δρ.  Rudolph Bedford, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

«Αυτό περιλαμβάνει το ήπαρ, το οποίο λειτουργεί για να διαλύσει διάφορες τοξίνες και στοιχεία που καταναλώνετε, επιτρέποντάς σας να τα εξαλείψετε αλλά και τα νεφρά, τα οποία μεταβολίζουν και εκκρίνουν πολλά πράγματα. Ακόμα και το δέρμα και οι πνεύμονές σας λειτουργούν για να βοηθήσουν το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες» επισημαίνει ο Δρ. Rudolph Bedford. 

Πώς θα την ενισχύσουμε;

Φυσικά, πιθανώς σας ενδιαφέρει η αποτοξίνωση για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Ίσως να μην είστε ενθουσιασμένοι με τις διατροφικές σας συνήθειες τον τελευταίο καιρό ή απλά να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε μια επανεκκίνηση μετά την περίοδο των γιορτών.

Αυτές οι υγιεινές συνήθειες θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα φυσικά, χωρίς να πρέπει να στερηθείτε ή και να αλλάξετε ριζικά τις συνήθειές σας.

Καταναλώστε αντιφλεγμονώδη: Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια, καθώς και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η άπαχη πρωτεΐνη και τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τη λειτουργία του εντέρου και του ήπατος.
Περιορίστε το αλκοόλ: Το σώμα σας επεξεργάζεται και αποβάλλει το αλκοόλ μέσω του ήπατος και ακόμη και των πνευμόνων σας. Επειδή το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρά για να επεξεργαστεί το αλκοόλ στο σώμα σας και επειδή επηρεάζει άμεσα τα όργανα που αποτοξινώνουν φυσικά το σώμα σας, οι ειδικοί προτείνουν να το περιορίζετε στο ελάχιστο.
Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα μεταποιημένα τρόφιμα, τα οποία είναι συχνά φορτωμένα με ζάχαρη, χρειάζονται επίσης κάποια επιπλέον προσπάθεια για να διασπαστούν από το σώμα.

Διαβάστε επίσης