Αποδείξεις: Τα σενάρια που εξετάζονται για τις αλλαγές στο μέτρο των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα

 

Αδειάζει η κλεψύδρα για τους φορολογούμενους που δεν έχουν  καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου το 2021.

Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των e-αποδείξεων που απαιτεί η Εφορία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη με την εκπνοή του έτους ενώ στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αποτιμούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κατανάλωση και στα εισοδήματα. Οι αποφάσεις για το εάν θα υπάρξουν διορθώσεις στο μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών της κατανάλωσης και για την περίοδο των γιορτών που η αγορά κινείται στους ρυθμούς του click away και του lockdown.  Το μέτρο πάντως επανεξετάζεται με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι να προβλέπουν οριζόντια μείωση του ποσοστού από 30% σε 20% ή εφαρμογή κλίμακας όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Μπορεί η κρίση της πανδημίας και τα δύο lockdown να έχουν αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών, καθώς και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Επίσης η  βαθιά κρίση και η ανασφάλεια έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των πολιτών που μετρούν ένα ένα τα ευρώ και κόβουν έξοδα καταφεύγοντας στην αποταμίευση για να προστατευτούν από ενδεχόμενες μελλοντικές καταιγίδες στη τσέπη τους. Η ανασφάλεια των νοικοκυριών για την επόμενη μέρα της πανδημίας αποτελεί ίσως το βασικότερο λόγο που οι καταθέσεις καταγράφουν φέτος αύξηση πάνω από 12 δις. ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές στο μέτρο των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα,  οι φορολογούμενοι που τελικά δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

Λίγο πριν την εκπνοή του 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος που θα πρέπει να καλυφθεί με ηλεκτρονικές πληρωμές δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

- Στις e-αποδείξεις που «μετρούν» περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

- Για φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας η περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

- Μειώνεται στο 20% το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων για όσους καταβάλλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης.