Εγκρίθηκε η κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ προς την Aegean - Τί κερδίζει το Δημόσιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ στην Aegean. Η επιχορήγηση της κρατικής ενίσχυσης θα είναι άμεση, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα αποκτήσει το 11,5% των μετοχών της εταιρείας.

Το ποσό των 120 εκατ. ευρώ, αφορά το διάστημα 23 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020 και εγκρίθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 107 (2) (β) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απολύσεις πάνω από όριο

Έως τα τέλη Νοεμβρίου, η Aegean είχε προχωρήσε σε δεκάδες απολύσεις και περικοπές προσωπικού εν μέσω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρία έκανε χρήση των οριζόντιων μέτρων που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση για τον κλάδο της οικονομίας και τους εργαζόμενους.

Παρά τις ενισχύσεις του προγράμματος SURE, τις ρήτρες περί μη απόλυσης και τις αναστολές συμβάσεων, η Aegean πραγματοποίησε απολύσεις μόνιμου προσωπικού πάνω από το όριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται Με βάση «διαθέσιμα στοιχεία» που επικαλείται ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και μέλος του τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Νεφελούδης, τον Οκτώβριο η Aegean πραγματοποίησε 45 απολύσεις μόνιμου προσωπικού (σ.σ με συμβάσεις αορίστου χρόνου). Τον ίδια μήνα έληξαν χωρίς να ανανεωθούν 85 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έγιναν 8 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Τον Νοέμβριο ακολούθησαν 30 απολύσεις και 2 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όπως σημειώνει ο κ. Νεφελούδης «οι απολύσεις των 45 εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα νομιμότητας σε σχέση με τον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος για τις εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων επιτρέπει μηνιαία απόλυση του 5% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση κάτω των 30 ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο η εταιρεία πιο ''προσεκτική'' σταμάτησε στον αριθμό 30».

Δωρεάν τίτλοι δικαιωμάτων μετοχών για το Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) με τιμή εξάσκησης ίσης με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της εταιρείας κατά την αύξηση που θα προκηρυχθεί. Οι τίτλοι θα μπορούν να εξασκηθούν μεταξύ 2-5 ετών από την καταβολή της ενίσχυσης, ώστε να υπάρχει όφελος από την όποια αύξηση της τιμής της μετοχής, και θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατόπιν της αύξησης των ιδιωτών.

Η Aegean σκοπεύει να δρομολογήσει τις απαραίτητες εταιρικές διαδικασίες και αιτήσεις για έγκριση από τις αρχές κεφαλαιαγοράς στο προσεχές διάστημα. Στόχος της εταιρείας, υπογραμμίζεται, είναι η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του έτους.

Διαβάστε επίσης