Το παιδί ξεσπάει; Πως θα το διαχειριστείτε

δίχως να χάσετε την ψυχραιμία σας

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί ξεσπάει είναι να παραμείνετε ήρεμοι, καθώς το άγχος ή το αίσθημα του πανικού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Ό,τι και να κάνετε, μην τονίσετε ότι υπερβάλλουν ή ότι δεν έχουν λόγο να θυμώνουν.

Όταν το συναίσθημα.. «ξεσπάει»

«Είναι σημαντικό να μην λέμε στα παιδιά μας ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία, καθώς εξαιτίας αυτού μπορεί να δυσκολευθούν στην μετέπειτα ζωή τους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους» επισημαίνει η Δρ. Ariana Anderson. Αντίθετα μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

*Θυμηθείτε ότι είναι απλά ένα παιδί

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι πρόκειται απλώς για ένα μικρό παιδί, που χρειάζεται βοήθεια για να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του. Τα παιδιά χρειάζονται από τους γονείς να παραμένουν ψύχραιμοι σε τέτοιες καταστάσεις.

*Κάντε παύση

Κάντε ένα διάλειμμα 30 δευτερολέπτων όταν αναστατώνεστε. Σε εκείνη τη στιγμή μεταξύ του θυμού και της επιθυμίας σας να απαντήσει απότομα στο παιδί, σκεφτείτε τον καλύτερό σας εαυτό και πώς μπορείτε να τον διοχετεύσετε στο τώρα.

*Φανταστείτε μία καταιγίδα

Το ξέσπασμα του παιδιού μπορεί να σας φαίνεται χαοτικό σαν καταιγίδα, αλλά όπως και εκείνη έτσι και αυτό θα περάσει. Οραματιστείτε μια καταιγίδα που μαίνεται. Απλώς κάθεστε στο περιθώριο, ήρεμοι και χωρίς να σας αγγίζει και περιμένετε.

*Βαθιές ανάσες

Εισπνεύστε για τέσσερα δεύτερα και εκπνεύστε για έξι. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ρυθμός αναπνοής. Ενεργοποιεί την χαλάρωση σας για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε από τα παιδιά. Τους δείχνετε, με ασφαλή τρόπο, ότι έχετε επίσης μεγάλα συναισθήματα και δείχνετε τι μπορούν να κάνουν όταν αισθάνονται έτσι.

 

imommy.gr

Διαβάστε επίσης