Συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα!

Καλοψημένη και ζουμερή, με εξαιρετική τραγανή πέτσα, είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο για το βράδυ του ρεβεγιόν. Ακόμη και αν φέτος θα είμαστε λιγότεροι, ένα ωραίο γεύμα δεν είναι ποτέ ευκαταφρόνητο.

Ο Τζέιμι Όλιβερ έχει την πιο ακαταμάχητη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα. Το μυστικό με τα ρολάκια μπέικον στα μπούτια, αλλά και η επάλειψη της γέμισης κάτω από την πέτσα θα κάνει το γεύμα ακαταμάχητο.
Μερικά μυστικά της συνταγήςΕπειδή η γαλοπούλα είναι μεγάλο πτηνό, καλό είναι να υπολογίζουμε τον χρόνο ψησίματος. Υπολογίστε 20 λεπτά ανά μισό κιλό κρέατος κατά το ψήσιμο. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει πως θα χρειαστεί ώρα για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.

Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί το πουλί παρατηρώντας τα υγρά του, καθώς ψήνεται. Όσο πιο διαυγή βγαίνουν, τόσο πιο κοντά είμαστε στο τέλειο αποτέλεσμα ψησίματος.

Υλικά
Γαλοπούλα ολόκληρη (4 με 4,5 κιλά)
1 κλωνάρι φρέσκο φασκόμηλο
12 φέτες μπέικον
1 κεφάλι σκόρδο
4 μέτρια κρεμμυδάκια ξερά
2 στικ σέλερι
1 φλιτζάνι του καφέ ψίχα ψωμιού
1 χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα
300 γρ. κιμά χοιρινό
1 λεμόνι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αυγό
12 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
2 καρότα
1 μεγάλο πορτοκάλι
Ελαιόλαδο
2 κουταλιές αλεύρι
1.2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο πιο δυνατό.
Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε μια ιδέα ελαιόλαδο. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου και ρίχνουμε στο τηγάνι με 6 φέτες μπέικον.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο και ένα κρεμμύδι. Καθαρίζουμε το σέλερι από τις ίνες και ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ελαφρά, να πάρουν χρώμα, και αποσύρουμε από τη φωτιά,
Προσθέτουμε το ψωμί τριμμένο και, αφού κρυώσει, συμπληρώνουμε τα βερίκοκα ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε. Αφού κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε το χοιρινό, το ξύσμα ενός λεμονιού, το αυγό χτυπημένο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τις υπόλοιπες φέτες μπέικον στη μέση και μια ακόμη σκελίδα σκόρδο σε φετάκια. Τοποθετούμε ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και μια φέτα σκόρδο στην άκρη μιας φέτας μπέικον και τυλίγουμε σε ρολάκι. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα κομμάτια μπέικον (12).
Τρυπάμε τα μπούτια της γαλοπούλας και γεμίζουμε τις τρύπες με τα ρολάκια μπέικον.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια που μένουν και κόβουμε στη μέση. Χοντροκόβουμε και το καρότο.
Σκουπίζουμε καλά τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας και βάζουμε σε ξύλο κοπής, με τον λαιμό να κοιτά προς το μέρος μας. Με προσοχή, περνάμε το χέρι μας κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας να ξεκολλήσει από το κρέας, χωρίς να τρυπήσει ή να βγει τελείως.
Απλώνουμε μέρος της γέμισης με προσοχή κάτω από την πέτσα του πουλιού. Βάζουμε το πορτοκάλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα ώστε να μαλακώσει και το βάζουμε στην κοιλιά του πουλιού.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε μεγάλο ταψί και αλείφουμε καλά την επιφάνειά της με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε.
Απλώνουμε τα λαχανικά, κρεμμύδια και καρότα γύρω από το πουλί, τις σκελίδες σκόρδου που απομένουν και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 4 ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα.
Σηκώνουμε προσεκτικά το πουλί και το ακουμπάμε σε ξύλο κοπής να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για τουλάχιστον μία ώρα ακόμη.
Λίγο πριν η γαλοπούλα είναι έτοιμη για σερβίρισμα, στραγγίζουμε τα υγρά της από το ταψί σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αλεύρι και τον ζωμό. Αφήνουμε να πάρει βράση σε υψηλή θερμοκρασία και, όταν αρχίσει να πήζει, περνάμε από σίτα σε μπολ.
Σερβίρουμε τη γαλοπούλα και περιχύνουμε στο πιάτο με τη σάλτσα.
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης