Περιφέρεια: Τηλεδιάσκεψη για την ελιά Καλαμών με τη συμμετοχή φορέων


«Η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν επειδή καλλιεργείται και παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στη Μεσσηνία. Και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε το συγκεκριμένο προϊόν ως εθνικό» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συμμετέχοντας το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων για την ελιά Καλαμών, με τη συμμετοχή πολιτικών, αυτοδιοικητικών παραγωγικών και αγροτικών φορέων από όλες τις περιοχές παραγωγής της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε πως κάθε διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην υπάρχουν δικαστικές διενέξεις και προσφυγές, αλλά και ότι πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσουν όλοι εάν η Υπουργική Απόφαση 331/20735/2018 δημιουργεί η όχι πρόβλημα σε ένα προϊόν που είναι ΠΟΠ.
Όπως επεσήμανε, η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, επέτρεψε την εξαγωγή ελιών με την θεσμοθετημένη ονομασία «Κalamata Οlives» χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ΠΟΠ, ενώ αντιθέτως, εάν ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση βάσει της προσφυγής που έχει καταθέσει στο ΣτΕ ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τότε θα δημιουργηθεί ένα κενό εξαγωγών της τάξης των 65-70 χιλιάδων τόνων, που ασφαλώς δεν θα μπορεί να το καλύψει μόνη της η παραγωγή της Μεσσηνίας, που φτάνει μόλις τους 2.500 τόνους. Πρόσθεσε δε, ότι μία τέτοια εξέλιξη, ασφαλώς θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τρίτες χώρες και να μπουν στη διεθνή αγορά εις βάρος του εθνικού προϊόντος.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα η Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν την περιοχή της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή ποικιλίας ελιάς Καλαμών, κατέχοντας το 44% του παραγόμενου προϊόντος. Είναι προφανές λοιπόν ότι το ενδιαφέρον μας για την τύχη του εθνικού προϊόντος είναι μεγάλο. Αλλά εάν δεν το αισθάνονται όλοι ως εθνικό προϊόν, τουλάχιστον εμείς το αισθανόμαστε ως τοπικό προϊόν» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία διερεύνησης ένταξης της τοπικής παραγωγής ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), σε περίπτωση που η αίτηση ακυρώσεως της Υπουργικής Απόφασης δεν αποσυρθεί και γίνει αποδεκτή.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν γιατί ισοδυναμεί με 200 εκ. ευρώ περίπου για τη χώρα. Αυτά τα 200 εκ. ευρώ προέρχονται από τους 90.000 τόνους και όχι από τους 2.500» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης