Πάτρα - Άννα Μαστοράκου: Προβληματισμός για την επείγουσα κλήση των γιατρών να δηλώσουν αν θα εμβολιαστούν

Προβληματισμένη για την ταχύτητα και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που είχε η οδηγία που έφτασε εχθές στα Νοσοκομεία της Πάτρας (και όλης της χώρας) ζητώντας από τους γιατρούς να δηλώσουν ποιοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, εμφανίζεται μιλώντας στο tempo24.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Άννα Μαστοράκου.

Όπως τονίζει η κ. Μαστοράκου η οδηγία έφτασε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μάλλον εσπευσμένα, καλώντας τους γιατρούς να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα, πριν ακόμη δοθεί και επίσημα η έγκριση για κυκλοφορία του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές ή ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί. 

Και εξηγεί: "Όλοι οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια και κάθε λεπτομέρεια το πλήρες πρωτόκολλο για τον οποιοδήποτε εμβολιασμό, πριν αυτός ξεκινήσει. Ως επιστήμονες εμείς είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές στην εκστρατεία που θα εξηγεί στον κόσμο την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να έχουμε στα χέρια μας τις ακριβείς οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό και Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που θα μας χαράξουν και τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθούμε."

Η κ. Μαστοράκου επισηµαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ο σχεδιασµός του εµβολιασµού είναι "να λυθούν όλες οι απορίες του ιατρικού σώµατος για το θέµα αυτό. Και συγκεκριµένα για τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις τις παρενέργειες. Πρώτα διαχέουµε τη γνώση λύνουµε τις απορίες και µετά ζητάµε την συναίνεση για τον εµβολιασµό", ξεκαθαρίζει.

Και συνεχίζει: "Για παράδειγμα πως θα συμπεριφερθούμε σε μια γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία;

Θα πρέπει πριν το εμβόλιο να γίνει τεστ εγκυμοσύνης, ώστε να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι έγκυος πρωτού προχωρήσουμε στη χορήγησή του;

Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να μας απαντηθούν πρώτα και ύστερα να ακολουθήσει η κλήση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από όσους συναδέλφους θέλουν να κάνουν το εμβόλιο."

Όπως επισημαίνουν και άλλοι συνάδελφοι της κ. Μαστοράκου, δε θα πρέπει σε τέτοια ζητήματα να υπάρχει βιασύνη, καθώς τέτοιες καταστάσεις επιδρούν σαν καταλύτης για όσους δηλώνουν αρνητές ή σκεπτικιστές του εμβολίου.

Ημερίδα από τον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας

Τις επόμενες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας προγραμματίζει τη διεξαγωγή διαδικτυακής ημερίδας με γιατρούς και επιστήμνοες οι οποίοι θα λύσουν τις απορίες συναδέλφων τους ιατρών σε μια προσπάθεια να είναι έτοιμοι και πλήρως ενημερωμένοι και καταρτισμένοι πριν την εκκίνηση της επιχείρησης "Ελευθερία" των εμβολιασμών, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου.

 

 

Διαβάστε επίσης