«Gov.gr», ο νέος μας φίλος

18/12/2020 | 12:54

 

 

Περίπου ένα χρόνο πριν εάν λέγαμε «έλα να κάνουμε ένα Ζoom» ή θα σου στείλω «πρόσκληση από Webex», οι πιο πολλοί θα μας κοιτούσαν με απορία. Οι εποχές, όμως, αλλάζουν και μαζί με αυτές η τεχνολογία, οι σχέσεις, η ρουτίνα μας. Η τηλεργασία, η τηλε-εκπαίδευση, η τηλε-συνάντηση και όλα τα αντίστοιχα παράγωγα ήρθαν για να μείνουν, δεν μπορούν να σβήσουν με την πανδημία του Covid-19 και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Λίγο ανώμαλα, αλλά οφείλουμε να το κάνουμε.

Η ζωή μας έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει δραστικά. Αρκεί να αναγνωρίσουμε τις ραγδαίες αλλαγές που συνέβησαν μέσα σε ένα μόλις χρόνο για να φτάσουμε στο σήμερα ώστε να φανταστούμε τι άλλο θα επακολουθήσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς τρέχει και η ψηφιοποίηση του δημοσίου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει πραγματικά τεράστια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αίροντας ταυτόχρονα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας σε ένα σύνολο υπηρεσιών που προηγουμένως θα απαιτούσαν τη φυσική παρουσία του πολίτη.

«Gov.gr» είναι ο νέος ιστότοπος που καλό είναι να αρχίσουμε να αποκτούμε οικειότητα αν θέλουμε να συναναστραφούμε με τις δημόσιες υπηρεσίες εύκολα, γρήγορα και ουσιαστικά. Για να το θέσουμε καλύτερα, το «Gov.gr» δεν είναι απλά μία ιστοσελίδα, είναι ένα σύνολο εργαλείων στη διάθεση του πολίτη για ένα πλήθος εργασιών που υπολογίζονται ότι αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει σε πάνω από 800, ενώ σύντομα θα ξεπεράσουν τις 1.000. Ακόμα και για τον εμβολιασμό μας στο «Gov.gr» θα μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού του και το σημείο εμβολιασμού του.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου αυτή τη στιγμή αποτελεί μονόδρομο στην αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών. Είναι μονόδρομος για την οικονομική αναδιάταξη και την προσέλκυση νέων (και γιατί όχι) και μεγάλων ξένων επενδύσεων όπως έχει ήδη συμβεί με Microsoft, Volkswagen, Pfizer και Cisco. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δύσκολα έρχονται, η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος και αναγκαιότητα και πρέπει όχι απλά να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά και απαλλαγμένοι από ανούσιες και χρονοβόρες διαδικασίες. Και αν κάπου εκεί μέσα μας υπάρχει και το ψήγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης μαζί θα το ξεπεράσουμε. Άλλωστε το έργο πρέπει και οφείλει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι «εν τη γενέσει του».

 

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Πάτρα: Θρήνος για την Αγγελική Γεωργοπούλου

Πάτρα: Απίστευτες εικόνες στον Λυκοχορό με το βουνό να ολισθαίνει- “Φύγετε από το σπίτι, κινδυνεύετε” ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θρήνος για το θάνατο του 19χρονου Γεωργίου Γαλάνη

Banana soft cookies χωρίς ζάχαρη

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία της Κατερίνας Βεναρδάκη

Πάτρα: Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε ομάδα νεαρών πριν γεμίσουν την πόλη με ναρκωτικά – Τι λέει η Αστυνομία (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη για τον π. Αθανάσιο – “Έφυγε” ένας αξιαγάπητος ιερέας – Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Πάτρα: Στα “δίχτυα” της Ασφάλειας επαγγελματίες… διαρρήκτες – Σε πόσες και ποιες υποθέσεις εμπλέκονται