Αποδοχή δωρεάς έργων της ζωγράφου χαράκτριας Ζιζής Μακρή στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης

του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων ευχαριστεί θερμά την εικαστικό Κλειώ Μακρή, την κόρη της, Μυρτώ Βουδούρη, καθώς και τον Σύλλογο Φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή, για τη δωρεά στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας του λευκώματος της Ζιζής Μακρή με τίτλο “Στη Φυλακή”.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δωρεά, που εμπλουτίζει περαιτέρω τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα [24] χαρακτικά, διαστάσεων 66 x 46 εκ. (κάθε φύλλο). Πρόκειται για τυπώματα από την περίφημη ενότητα «Φυλακή», με θεματολογία από τις γυναικείες  φυλακές  Αβέρωφ, απόψεις της αυλής και της θέας από την φυλακή, καθώς και χαρακτικά έργα που απεικονίζουν κρατούμενες. Τα συγκεκριμένα έργα κατείχαν κύρια θέση στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μία από τις γνωστότερες σειρές έργων της σπουδαίας χαράκτριας και είναι άμεσα συνυφασμένα με τον προσωπικό της βίο, αλλά και με τους κοινωνικούς της αγώνες. 

Η δωρεά των συγκεκριμένων έργων έγινε με αφορμή την Έκθεση σχεδίων και χαρακτικών της Ζιζής Μακρή, που πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών το χρονικό διάστημα από 8 Μαρτίου έως 28 Νοεμβρίου 2020.

Η αποδοχή της δωρεάς ψηφίστηκε ομόφωνα στη σημερινή (Τετάρτη) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

makris_zizi_008.jpg

 

Διαβάστε επίσης