Κορονοϊός: Αντικρουόμενα στοιχεία για τους καπνιστές – Τι λένε νέες έρευνες

Νέες έρευνες για τους καπνιστές και κατά πόσο κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο από τον κορονοϊό έρχονται στη δημοσιότητα.

Το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ενημέρωσης Υγείας (BzGA) προειδοποιεί τους καπνιστές για τον ιδιαίτερο κίνδυνο που διατρέχουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ συμπεραίνει όμως ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Λόγω του κορονοϊού, οι καπνιστές εκτίθενται σε έναν ακόμα κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι καπνιστές με βρόγχους στους οποίους έχουν προκληθεί βλάβες, διατρέχουν «αυξημένο κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου», εξηγεί η επικεφαλής του BZgA Χάιντρουν Τάις.

Πριν από μερικούς μήνες, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο κορονοϊός προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι καπνιστές είναι πιο ευαίσθητοι σε μολύνσεις. Ως εκ τούτου, το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ενημέρωσης Υγείας θεωρεί τον κίνδυνο από τον κορονοϊό ως έναν επιπλέον λόγο για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Ήδη τον Μάιο οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι καπνιστές ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό.

Η Τάις εξήγησε ότι «όταν κάποιος καπνίζει φέρνει τα δάχτυλά του τακτικά κοντά στο πρόσωπό του». Επεσήμανε εν τούτοις ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά μόνο λίγες σημαντικές επιστημονικές μελέτες για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κορονοϊού. Είναι όμως επίσης γενικότερα γνωστό ότι το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το καθιστά πιο ευάλωτο σε αναπνευστικές ασθένειες. Επομένως, συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος ανά πάσα στιγμή», τόνισε.

Το πόσο διφορούμενα είναι τα συμπεράσματα των ερευνών για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κορονοϊού φαίνεται πάντως και από δημοσιεύματα του περασμένου μήνα: Στο πλαίσιο μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές προστατεύονται καλύτερα από τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη, κατά μέσο όρο, οι καπνιστές είχαν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα συμπτώματα κορονοϊού από τους μη καπνιστές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης