Ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ήπια κέρδη κινούνται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τα οποία υιοθετούν οι κυβερνήσεις, μετριάζοντας έτσι την αισιοδοξία από την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά και την παράταση στις συνομιλίες για το Brexit.

Την ίδια ώρα προβληματισμός έχει ανακύψει, μετά την εμφάνιση μιας μετάλλαξης του κορωνοϊού στο Λονδίνο, η οποία ενδεχομένως να έχει συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών των κρουσμάτων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.  

Παράλληλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει τη χώρα σε μερικό lockdown από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ στη Γαλλία ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε για τρίτη συναπτή ημέρα, την ώρα που η χώρα σχεδίαζε να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα.

Μετά τα κέρδη της Δευτέρας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται κατά 0,17% υψηλότερα, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να καταγράφει τα περισσότερα κέρδη, ενώ στην αντίπερα όχθη ο τραπεζικός κλάδος δέχεται τις περισσότερες πιέσεις.

Ο γερμανικός DAX προσεγγίζει το +50%, ο βρετανικός FTSE 100 καταβάλει προσπάθειες να περάσει άνω του μηδενός, στο Παρίσι ο CAC 40 έχει υπερβεί το +0,40%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,15%.