Παραιτήθηκε από "ΤΑ ΝΕΑ" η Έλενα Ακρίτα - Η καταγγελία για λογοκρισία

Η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα ανακοίνωσε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook πως παραιτείται από την εφημερίδα «Τα Νέα» μια μόλις μέρα μετά τη μη δημοσίευση άρθρου της σχετικά με το ζήτημα για το σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο, που λογοκρίθηκε όπως κατήγγειλε και η ίδια.

Όπως σημειώνει η ίδια στην ανάρτησή της, η επιστολή παραίτησης δεν έχει απαντηθεί από τον διευθυντή της εφημερίδας, ενώ ξεκαθαρίζει επί τη ευκαιρία ότι δεν παραιτείται προκειμένου να πολιτευθεί.

Αναλυτικά όσα γράφει η Έλενα Ακρίτα:

 
«Χτες το πρωί έστειλα επιστολή παραίτησης στον κ. Γιώργο Μαντέλα διευθυντή των Νέων. Ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή, δεν έχει καν απαντηθεί.

 ‘Γείτονες’ συνάδελφοι μού λεν πώς στην εφημεριδα δεν περίμεναν να δημοσιοποιήσω το λογοκριμένο κείμενο. Πίστευαν ότι θα το αφήσω να περάσει έτσι και θα συνεχίσω κανονικά κάθε Σάββατο, σαν να μην τρέχει τίποτα.

‘Γείτονες’ μού λένε επίσης ότι υπάρχουν εντάσεις και διχογνωμίες (για να το θέσω κομψά) πάνω στο θέμα μου.

Όμως, επειδή, ως δημοσιογράφος έχω μάθει να μην στηρίζομαι σε μαρτυρίες ‘γειτόνων’, δεν θα επεκταθώ. Έτσι κι αλλιώς, την απόφαση μου την έχω πάρει.

Στα Νέα ξεκίνησα πριν είκοσι χρόνια με διευθυντή τον Λέοντα Καραπαναγιώτη κι αποχωρώ με σύμβουλο έκδοσης τον Γιώργο Παπαχρήστο. Ας είναι. Την αγάπη μου στους συναδέλφους που αφήνω πίσω μου.

Υ. Γ. Δεν παραιτούμαι για να πολιτευτώ όπως λένε άλλοι ‘γειτονες’. Αν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική, δεν θα πέταγα 25.000 ευρώ το μήνα όταν πέρσι μου πρότειναν να γίνω ευρωβουλευτής κι αρνήθηκα.

Έλενα Ακρίτα, 13 Δεκεμβρίου 2020».

 

Ανακοινώσεις από ΕΣΗΑ και ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσαν ανακοινώσεις από το Σάββατο, μετά τη δημοσίευση από πλευράς Έλενας Ακρίτα του περιστατικού με το κείμενο που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

«To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή του στην Έλενα Ακρίτα, η οποία είδε έπειτα από 20 χρόνια να “κόβεται” το άρθρο της στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Η ΕΣΗΕΑ ζητεί από την διεύθυνση της εφημερίδας να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στη δική του ανακοίνωση ότι:

«Η καταγγελία της κας Ακρίτα για λογοκρισία στο άρθρο της από τη διεύθυνση των Νέων είναι ενδεικτική της στόχευσης της εφημερίδας, αλλά αποτελεί και μια πολύ θλιβερή εξέλιξη για το πλουραλισμό και την ελευθερία του τύπου.

Η κα Ακρίτα τόλμησε να πάρει θέση απέναντι στον κιτρινισμό για το σπίτι που νοικιάζει ο κ. Τσιπρας και να θέσει ερωτήματα για τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Μητσοτάκη.

Η δυσανεξία της διεύθυνσης των Νέων σε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, επιβεβαιώνει πως μοναδικός στόχος της εφημερίδας είναι η φίμωση κάθε φωνής που διαφοροποιείται και η εκστρατεία συκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για μια εφημερίδα με ιστορία ελευθερίας έκφρασης των απόψεων των αρθρογράφων της, να μετατρέπεται σε στρατευμένο μέσο της προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου.

Αλλά είναι ένα ακόμη δείγμα για το πως ο κος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται το ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων. Με προπαγάνδα και απόπειρα φίμωσης κάθε κριτικής».

Διαβάστε επίσης