Ν. Καραθανασόπουλος: Τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία είναι αποτέλεσμα της θλιβερής κατάστασης των δημοσίων συστημάτων υγείας

 

 

Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την κυβέρνηση να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ότι χάρη στο εμβόλιο, θα έχουμε γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτά λέγονται, παρότι η κυβέρνηση γνωρίζει για τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, που είναι η κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να επενδυθεί, διασφαλίζοντας ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους στους κεφαλαιοκράτες. Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, η επιβράδυνση της οικονομίας ξεκίνησε πριν από την εκδήλωση πανδημίας, φέροντας ως παράδειγμα τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ και την ευρωζώνη, που καταγράφει πτώση από το 2017.

Βεβαίως η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, συνέχισε ο κ. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα διάφορα περιοριστικά μέτρα "δεν οφείλονται σε κάποια αντικειμενική ανάγκη λόγω της πανδημίας, αλλά είναι αποτέλεσμα της θλιβερής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο των δημοσίων συστημάτων υγείας". Είναι, τόνισε, αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, ενώ ο ανταγωνισμός για το φάρμακο και το εμβόλιο, αναδεικνύει το βασικό στίγμα του παρασιτικού συστήματος που ζούμε. Τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αποτελούν προτεραιότητα σε βάρος της υγείας τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολούθως, και αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δημιούργησε, και τα οποία ήταν "προσαρμοσμένα" στις ανάγκες επιχειρηματικών και τουριστικών ομίλων, είπε ότι η πολιτική της για διασφάλιση των συμφερόντων όλων με κρατική παρέμβαση, "έχει αρωγό τη χρήσιμη αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, και των άλλων κομμάτων. Συμφωνούν ότι φταίει η πανδημία, συμφωνούν και στον τρόπο διαχείρισης κρίσης με κρατική βοήθεια, από κοινού και σε επιχειρήσεις και σε εργαζομένους, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Αναπαράγουν δηλαδή την καινοφανή διαπίστωση ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι, ρίχνοντας νερό στον μύλο της "εθνικής ομοψυχίας" καλώντας τον λαό να βάλει πλάτη για τη σωτηρία των επιχειρήσεων, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των δικών του αναγκών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».

Όσο για το μέτρο των αγορών με προπαραγγελία (click away) είπε ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μπορεί να κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο, τη στιγμή που τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν ήδη πτώση τζίρου πάνω από 80%. Τέτοια μέτρα είναι προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων, και επιφυλάσσουν μαζικά λουκέτα τους πρώτους μήνες του 2021. Ο κ. Καραθανασόπουλος πρότεινε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης