Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές ομόλογο

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Μετά την υποχώρηση της απόδοσης του ετήσιου εντόκου σε αρνητικό πεδίο (-0,26%) στη χθεσινή δημοπρασία, σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό 0,571% υποχώρησε η απόδοση του 10ετους ομολόγου. H απόδοση του 5ετούς βρέθηκε επίσης μία ανάσα πάνω από το 0 (0,015%).

Η νέα κούρσα στην αγορά ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη πυροδοτήθηκε μετά την υπαναχώρηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο βέτο που είχαν θέσει τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, και ειδικότερα στη χρηματοδότηση του νέου υπερταμείου Ανάκαμψης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σύστασή του. Στη θετική αυτή εξέλιξ,η η οποία θα επιτρέψει τη σημαντική ροή πόρων προς τις χώρες της ΕΕ, προστέθηκε σήμερα το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Με το νέο αυτό πακέτο (το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυξημένες αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και παροχή ακόμη περισσότερης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες) δημιουργούνται ακόμη πιο ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες στην ευρωζώνη και παρέχεται μεγαλύτερη ευχέρεια στις εθνικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζουν προκειμένου να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση της πανδημίας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 183 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,57% έναντι -0,60% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,17%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,216 δολ,, από το 1,208 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2115 δολ.