Συνταγή για αχνιστό χοιρινό με σέλινο!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αναζητούμε συνταγές που θα γεμίσουν απολαυστικά το τραπέζι των γιορτών.


Μπορεί εδώ και χρόνια να συνηθίζεται η γεμιστή γαλοπούλα, ως κεντρικό πιάτο σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η ελληνική παράδοση όμως, θέλει τον χειμώνα χοιρινό. Μια παράδοση που βεβαίως ξεκινά από πολύ παλιά και έχει να κάνει και με το γεγονός πως τέτοια εποχή, οι οικογένειες έσφαζαν το γουρούνι της χρονιάς.

Αν λοιπόν αναζητάτε μια πραγματικά παραδοσιακή και πεντανόστιμη συνταγή, τότε το χοιρινό με σέλινο θα σας ανταμείψει σε όλα τα επίπεδα. Αχνιστό, μυρωδάτο, αρκετά υγιεινό και θρεπτικό καθώς περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών και ελαιόλαδο, θα γίνει η επιλογή σας για αυτά τα Χριστούγεννα.

Όσες παραδοσιακές συνταγές κι αν συμβουλευτήκαμε, πρότειναν μπούτι χοιρινό για το πιάτο. Θα σας βοηθήσει να το κόψετε σε κομμάτια (αν και αυτό μπορεί να το κάνει και ο χασάπης σας) καθώς είναι καθαρό κρέας και δεν θα βγάλει πολλή λιπαρότητα στο πιάτο.

Δοκιμάστε να κόψετε και μια σελινόριζα σε κομμάτια και να την προσθέσετε στο φαγητό. Δίνει επιπλέον γεύση και άρωμα και γίνεται πραγματικά λουκούμι.

Τέλος, το αυγολέμονο είναι μια κλασική μέθοδος για να δέσουν οι σούπες - όπως η παραδοσιακή κοτόσουπα - στην ελληνική κουζίνα (αν και εδώ είναι περισσότερο ένα ωραίο χειμωνιάτικο πιάτο με ζουμάκι, παρά σούπα). Καλό είναι για το αυγολέμονο να έχετε βγάλει τα αυγά από νωρίς από το ψυγείο, ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Υλικά
½ κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 κλωνάρια σέλινο (μαζί με τη σελινόριζα)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι (του κρασιού) λευκό κρασί
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος
Αλάτι και πιπέρι
2 αυγά
Το χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
Εκτέλεση
Γυρίζουμε το κρέας σε μπολ και λαδώνουμε με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου ανακατεύοντας με τα χέρια να πάει παντού
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει καλά και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε το κρέας σε πιατέλα
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το λευκό μέρος των κρεμμυδιών, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τη σελινόριζα και σοτάρουμε να μαλακώσουν. Γυρίζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το νερό ή τον ζωμό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το πράσινο μέρος του σέλινου, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 ακόμη λεπτά
Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού να αφρατέψουν. Παίρνουμε λίγο, λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας και ρίχνουμε με σταθερή ροή στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας ζωηρά. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να πάρει θερμοκρασία του αυγολέμονο.
Γυρίζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινούμε το σκεύος να πάει παντού. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Πηγή: iefimerida.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ