Έγγραφο της ΠΟΕΔΗΝ, προς τους Υπουργούς Υγείας, για τις επικίνδυνες νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

 

 

Κύριοι Υπουργοί,
        Με βάση τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ (Οδηγίες ΕΟΔΥ ) οι υγειονομικοί που νοσούν μπορούν να επιστρέφουν στην εργασία τους τουλάχιστον τρία 24ωρα μετά από πλήρη ύφεση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών και βελτίωση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα και 10 ημέρες απομόνωσης από την έναρξη των συμπτωμάτων όταν πρόκειται για ήπια νόσο και όταν πρόκειται για σοβαρή νόσο η απομόνωση αυξάνεται για 14-20 ημέρες.
      Δεν απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις νοσούντων συναδέλφων υποχρεωτικά 2 διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού σε εκκρίσεις του αναπνευστικού με διαφορά λήψης δείγματος 24 ωρών.
      Μέχρι τώρα οι νοσούντες συνάδελφοι για να επιστρέψουν στην εργασία τους απαιτούνταν αρνητικοποίηση του test σε δύο διαδοχικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης.
       Με δεδομένο ότι έχουμε εκατοντάδες συναδέλφους που νοσούν, 5 έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί διασωληνώθηκαν ή είναι ακόμα διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, η πρακτική αυτή μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους μην τυχόν μεγαλώσει η νοσοκομειακή διασπορά του ιού.
      Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εφαρμόζουν πια την συγκεκριμένη οδηγία. Επιστρέφουν συνάδελφοι στην εργασία ενώ είναι θετικοί στον ιό. Ταυτόχρονα δεν τίθονται σε 7ήμερη καραντίνα οι συνάδελφοι που έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα. Γίνονται τεστ και συνεχίζουν να εργάζονται.    Γνωρίζουμε όμως ότι τις πρώτες ημέρες από την έκθεση τον ιό δεν δείχνει το τεστ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να κινδυνεύει η ζωή των συναδέλφων για να καλύπτουν τις ελλείψεις προσωπικού, δουλεύοντας παρότι είναι θετικοί στον ιό ή ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα.

Διαβάστε επίσης