Παρέμβαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας ΕΙΝΑ

 

Ανακοίνωση της Ε.Ι.Ν.Α: 

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ για τους ελάχιστους  γιατρούς, αλλά και τους περισσότερους συμβασιούχους υγειονομικούς που προσλήφθηκαν από τον Μάρτη και μετά σε όλη την χώρα, για τις ανάγκες της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει καν χρηματοδοτικό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα να δουλεύουν απλήρωτοι με καθυστερήσεις καταβολής τόσο των τακτικών μηνιαίων αποδοχών, όσο και των εφημεριών. Οκτώ μήνες μετά, οι συνάδελφοι παραμένουν αόρατοι για το Υπουργείο. Στα νοσοκομεία της Αχαΐας μάλιστα, όσοι ελάχιστοι εντάσσονταν σε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καλούνται τώρα να υπογράψουν νέες τροποποιημένες συμβάσεις και ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Να θυμίσουμε ότι οι επικουρικοί γιατροί που προσλήφθηκαν στην Αχαΐα για τις ανάγκες της πανδημίας, δεν ξεπερνούν τους 15, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονταν ήδη στα νοσοκομεία ως ειδικευόμενοι σε παράταση. Να θυμίσουμε επίσης ότι οι περισσότερες συμβάσεις των νέο-προσλαμβανόμενων επικουρικών είναι πλέον μονοετείς και όχι διετείς. Ούτε τους μισθούς και τις εφημερίες των ελάχιστων- σε σχέση με τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις-συμβασιούχων δεν μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση. Τολμούσε όμως να εμπαίζει με υποσχέσεις για «μονιμοποίηση όλων».

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ για μόνιμες προσλήψεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε τη μονιμοποίηση μετά από κρίση μόνο των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στις ΜΕΘ. Θυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι αυτοί είναι ελάχιστοι πανελλαδικά και οι περισσότεροι εντάσσονται στην υπουργική απόφαση Κικίλια που προβλέπει πρόσληψή τους ως επιλαχόντες της τελευταίας  προκήρυξης του Σεπτέμβρη για τις ΜΕΘ. Για τις ΜΕΘ του Αγίου Ανδρέα και του ΠΓΝΠ, που έχουν διπλασιάσει και τριπλασιάσει τις κλίνες τους για τις ανάγκες της πανδημίας, η υπόσχεση αυτή σημαίνει μηδέν μονιμοποιήσεις στην πράξη! Να θυμίσουμε ότι για όλη την 6η ΥΠΕ, μόνιμες θέσεις ΜΕΘ προκηρύχθηκαν μόνο στον Άγιο Ανδρέα και την Κόρινθο. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία οι κενές οργανικές θέσεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιφέρειας, το ΠΓΝΠ, είναι περισσότερες σε σύγκριση με το 2018:  109 ειδ/νοι και 76 ειδικευμένοι.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ για αύξηση  μισθών. Με «επίδομα Χριστουγέννων» μόνο για όσους «αποδεδειγμένα έχουν ασχοληθεί με τον covid για πάνω από ένα μήνα» επιχειρούν για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν και να διχάσουν τους υγειονομικούς. Ασέβεια για την πλειοψηφία των συναδέλφων που δίνουν τη μάχη υπό αντίξοες συνθήκες και έχουν στερηθεί αθροιστικά πάνω από τέσσερις μισθούς ετησίως την τελευταία Μνημονιακή δεκαετία. Να θυμίσουμε τις υποσχέσεις αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης για ένταξη στα ΒΑΕ. Την υποχρέωση αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης για συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που προβλέπει επαναφορά του ιατρικού  μισθολογίου στα επίπεδα του 2012.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΛΕΦΤΑ για τους ιδιώτες κλινικάρχες που αποζημιώνονται πλέον με διπλάσιο νοσήλιο και για τις απλές κλίνες, όχι μόνο για τις ΜΕΘ, για τους ιδιώτες που θα πάρουν 2.000 ευρώ ακαθάριστα για ένα χρόνο, για την Aegean ,για προσλήψεις αστυνομικών, για τα ΜΜΕ.