Κίνα: Σε υψηλό 10ετίας εκτινάχθηκε η μεταποίηση το Νοέμβριο

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία επιταχύνθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας το Νοέμβριο, σύμφωνα τα στοιχεία της έρευνας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προελαύνει προς τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Αναλυτικά ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της Caixin/Markit για τη μεταποίηση ανέβηκε στις 54,9 μονάδες, από 53,6 μονάδες τον Οκτώβριο, με το δείκτη να παραμένει πολύ υψηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας για 7ο διαδοχικό μήνα.

Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν σε poll του Reuters, εκτιμούσαν μία οριακή υποχώρηση του δείκτη στις 53,5 μονάδες.  

Από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού παρέλυσε μεγάλα τμήματα της οικονομίας στις αρχές του τρέχοντος έτους, στην Κίνα σημειώθηκε έντονη ανάκαμψη της δραστηριότητας, με τη βοήθεια αυστηρών μέτρων, την ενίσχυση των εξαγωγών, των ισχυρών εξαγωγών των ιατρικών προμηθειών και της αυξημένης ζήτησης.

Η ανάγνωση του δείκτη ήταν η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2010 και έρχεται μετά από τον επίσημο δείκτη για την εργοστασιακή δραστηριότητα, ο οποίος εστιάζει περισσότερο στις μεγαλύτερες και στις κρατικές εταιρείες, ο οποίος αναρριχήθηκε σε υψηλό 3 ετών το Νοέμβριο.

«Η μεταποίηση συνέχισε να ανακάμπτει και η οικονομία επιστρέφει ολοένα και περισσότερο στην κανονικότητα μετά την πανδημία», έγραψε ο Ουάνγκ Ζε, ανώτερος οικονομολόγος στην Caixin Insight, σε σημείωμα που συνοδεύει την ανακοίνωση της έρευνας.

Οι δείκτες τόσο των συνολικών νέων παραγγελιών όσο και της εργοστασιακής παραγωγής σκαρφάλωσαν σε υψηλό 10 ετών.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί περί του 2% το 2020, ο βραδύτερος ρυθμός από το 1976, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερος από άλλες μεγάλες οικονομίες.

«Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες. Ταυτόχρονα, η απόφαση για το πώς θα αποσυρθούν σταδιακά οι πολιτικές χαλάρωσης που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται αβεβαιότητα εντός και εκτός της Κίνας», δήλωσε Ουάνγκ.

Πηγή: Reuters