Επιφυλακτικοί σε άμεση άρση του lockdown οι ειδικοί παρά τη μείωση κρουσμάτων

Υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων και τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον τις τρεις πρώτες εβδομάδες, τάσσονται ο ένας μετά τον άλλον οι ειδικοί, με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα, πριν τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, είπε, ενδεικτικά, ο καθηγητής Παθολογίας  και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

«Δεν αισθάνομαι ότι θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε κάποια χαλάρωση αν έχουν τριψήφιο αριθμό ανθρώπων στην Εντατική» τόνισε με τη σειρά του στον «Ant1» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως εάν συνεχιστούν οι διακομιδές, θα μπλοκάρει όλη η Ελλάδα.

«Δεχόμαστε και εμείς ψυχολογική υποστήριξη» τόνισε, επίσης στον «Ant1»ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «Ευαγγελισμού», Δημήτρης Πιστόλας.

Θα αρχίσει σιγά σιγά η μείωση κρουσμάτων, αντίστοιχη μείωση αναμένεται να φανεί και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους, είπε στο «Mega» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «φοβόμαστε μια καινούρια έξαρση, αν μειωθούν τα μέτρα και δεν προσέξουμε», γι' αυτό και «μόλις ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των μέτρων, θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί» επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφερόμενος («Mega») στη μελέτη των λυμάτων, εξήγησε πως από την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει παρατηρηθεί μείωση του ιικού φορτίου της τάξης του 70%. Ο ίδιος εκτίμησε πως με βάση τα έως τώρα δεδομένα, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων στην Αττική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ