Μπάιντεν – Τραμπ: Πώς θα περάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών – Εκατομμύρια Αμερικανοί… “έγραψαν” τις προειδοποιήσεις

Σε στενό οικογενειακό κύκλο γιορτάζουν τις Ευχαριστίες ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν παρά τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών αρχών για αποφυγή των μετακινήσεων λόγω κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος, απερχόμενος Ντόναλντ Τραμπ, όπως και εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί πολίτες, γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη (26.11.2020) την Ημέρα των Ευχαριστιών στο σπίτι, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει με σφοδρότητα τις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν θα περάσει τη μέρα αυτή στη μικρή, παραθαλάσσια πόλη Ριχόμποθ του Ντέλαγουερ, όπου έχει ένα εξοχικό μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ. Οι Μπάιντεν θα γευματίσουν με την κόρη τους, την Άσλεϊ και τον σύζυγό της, Δρ Χάουαρντ Κρέιν.

Μπάιντεν: Γιορτή με χαμόγελα

Ο πρώην αντιπρόεδρος, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβασε στο Twitter, στο οποίο εμφανίζεται μαζί με τη σύζυγό του, είπε ότι η οικογένεια συνήθως οργανώνει μια μεγάλη γιορτή στο νησί Ναντάκετ της Μασαχουσέτης. Φέτος όμως θα παραμείνουν στο Ντέλαγουερ, εξαιτίας της πανδημίας και στο τραπέζι τους θα έχουν μόνο «μια μικρή συντροφιά».

Στην προεδρικού στιλ ομιλία του ο Μπάιντεν είπε ότι οι Αμερικανοί έκαναν από κοινού «μια θυσία για όλη τη χώρα» και μια «δήλωση κοινού σκοπού», μένοντας στο σπίτι τους, με την οικογένειά τους, φέτος. «Ξέρω ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο πολλοί από εμάς ελπίζαμε ότι θα περάσουμε αυτές τις διακοπές. Ξέρουμε ότι μια μικρή πράξη, να μείνουμε σπίτι, είναι ένα δώρο για τους συμπατριώτες μας», πρόσθεσε. «Ξέρω ότι έρχονται καλύτερες ημέρες», επέμεινε.

 

Τραμπ: Μόνος στο σπίτι…  

Ο Τραμπ συνήθως περνά τις γιορτές στην πολυτελή έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, όμως φέτος έμεινε στην Ουάσινγκτον. Πέρσι είχε κάνει μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, όπου σέρβιρε γαλοπούλα σε Αμερικανούς στρατιώτες και έφαγε μαζί τους. Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, που ζήτησε από τους Αμερικανούς να γιορτάσουν με ασφάλεια, να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις, ο Τραμπ στο μήνυμά του, την Τετάρτη, τους προέτρεψε «να συγκεντρωθούν σε σπίτια και χώρους λατρείας», να προσευχηθούν και να ευχαριστήσουν τον Θεό «για τις πολλές ευλογίες του».

Ο Τραμπ έχει αγνοήσει και άλλες φορές τις προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και φιλοξένησε εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο, κατά τις οποίες πολλοί από τους παριστάμενους αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα. Εκτός από τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο, η σύζυγός του Μελάνια και πολλά μέλη του Κογκρέσου βρέθηκαν θετικά στον νέο κορονοϊό μετά από τέτοιες εκδηλώσεις.

Μολονότι φέτος ταξιδεύουν με την ευκαιρία της γιορτής λιγότεροι Αμερικανοί απ’ ότι συνήθως, εκατομμύρια ήταν εκείνοι που αψήφησαν τις εκκλήσεις των πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων και των ειδικών σε θέματα υγείας για να ενωθούν με τις οικογένειές τους, αντί να μείνουν στο σπίτι τους.

Την Τρίτη, οι θάνατοι από την Covid-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 2.000 μέσα σε μία ημέρα, για πρώτη φορά από τον Μάιο. Την Τετάρτη οι νοσηλευόμενοι έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των 89.000.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ