Lockdown : Σενάριο για νέο κωδικό «7» στα SMS του 13033 για τα Χριστούγεννα

 

 

Με φόντο την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα, την οποία ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων, ενόψει των Χριστουγέννων.

Ένα από τα προβλήματα που απασχολεί ιδιαιτέρως τόσο το επιστημονικό, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου.

Αυτό αναμένεται να συμβεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, με την 16η να φαντάζει ως η πιθανότερη ημερομηνία. Φυσικά, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα σημάνει και το τέλος της καραντίνας.

Εκτός από τους αυστηρούς κανόνες που θα ισχύσουν, ενδέχεται να συνοδεύεται και από το SMS, που ισχύει έως σήμερα.

Ωστόσο, το πως θα δικαιολογήσουμε τις μετακινήσεις μας, για τις αγορές των Χριστουγέννων, είναι κάτι που παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά δύο σενάρια για το νέο άνοιγμα των καταστημάτων:

Το πρώτο σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένας ακόμη κωδικός. Για παράδειγμα η αποστολή SMS με κωδικό 7 ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου, ή για παραλαβή προϊόντων από αυτό.
Το δεύτερο σενάριο είναι με την σταδιακή άρση του lockdown να καταργηθεί η αποστολή sms και η αγορά να κινηθεί με τους περιορισμούς που ισχύσουν ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σκέψεις για γιορτές με απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές προσανατολίζονται για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το ενδεχόμενο οι μετακινήσεις να γίνονται με SMS στο 13033 αλλά και να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία από νομό σε νομό, ενώ θα παραμείνει ο περιορισμός των συναθροίσεων στα εννέα άτομα και φυσικά δεν θα γίνουν ρεβεγιόν σε καταστήματα και ξενοδοχεία.

Παράλληλα, οι εκδρομείς θα πρέπει να ξεχάσουν τις εξορμήσεις σε χειμερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την επικράτεια. 

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση θα δει την επόμενη εβδομάδα τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown.

«Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων» είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δήλωσε επίσης πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει η υποχρέωση των μετακινήσεων με SMS. Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εφαρμογής μοντέλου «ακορντεόν» στα μέτρα, και αν είμαστε έτοιμοι για εμβολιασμό από το Δεκέμβριο.

«Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί. Μην προτρέχουμε» δήλωσε ενώ ανέφερε πως σήμερα είμαστε στην ευτυχή συγκυρία πολλές εταιρείες να προχωρούν με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Διαβάστε επίσης