Αγρίνιο: Συνεχίζεται η αγωνία των Αστυνομικών - Τι απαντά για τα διαφορετικά αποτελέσματα η Άννα Μαστοράκου

Στην αρχή 34 αστυνομικοί υπάλληλοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό σε μοριακό έλεγχο που έγινε από κλιμάκιο των Ιατρικών Συλλόγων Αγρινίου, Πατρών και το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα δείγματα ελήφθησαν το Σάββατο και τα αποτελέσματα τους κοινοποιήθηκαν την Τρίτη. Μετά τη γνωστοποίηση των 34 θετικών κρουσμάτων από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και αφού είχαν σημάνει πολλαπλοί συναγερμοί ανάμεσα στους αστυνομικούς, το πρωί της Τετάρτης (25/11) διενεργήθηκαν rapid tests τα οποία ήταν όλα αρνητικά!

Το γεγονός προκάλεσε την απορία και την έκπληξη των αστυνομικών οι οποίοι έδωσαν εκ νέου δείγμα (την ίδια ημέρα) για μοριακό έλεγχο, παραμένοντας όλοι τους σε καραντίνα.

Το tempo24.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Άννα Μαστοράκου η οποία δίνει τη δική της εξήγηση για το τι πιθανόν να έχει συμβεί.

Όπως υποστηρίζει η κ. Μαστοράκου, από τα 34 θετικά δείγματα τα 30 ήταν ασθενώς θετικά, δηλαδή με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο.

Στην περίπτωση αυτή, το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο δεν μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα από τον μηχανισμό των rapid tests με αποτελέσμα να δείξουν αρνητικά.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι αρκετοί αστυνομικοί μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα - στο Αγρίνιο τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αυξημένα κρούσματα - ωστόσο λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων που τηρούνται από την Αστυνομία, δεν προσέλαβαν ιικό φορτίο ικανό να εντοπιστεί από τα rapid tests.

Αυτό μάλιστα θα μπορούσε να εξηγήσει και το γιατί στην πλειονότητά τους οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Α/Δ Ακαρνανίας δεν εμφάνισαν το οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα.

Ο δεύτερος έλεγχος που θα διενεργηθεί από διαφορετικί εργαστήριο είναι και αυτός που θα δώσει και τις οριστικές απαντήσεις για το αν και ποιοι είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε 4 περιπτώσεις αστυνομικών υπαλλήλων υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα της COVID-19 στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Πάντως, η όλη διαδικασία αποτελεί ένα ψυχοφθόρο συμβάν τόσο για τους αστυνομικούς που αρχικά βρέθηκαν θετικοί, όσο και για τους συναδέλφους τους. Πρόκειται για υπαλλήλους από διαφορετικές υπηρεσίες, που σημαίνει ότι στην περίπτωση που τελικά βρεθούν θετικοί, είναι ορατό το σενάριο της ευρείας διασποράς του ιού ανάμεσά τους.

Παράλληλα το γεγονός ότι σε καραντίνα βρίσκεται ένας τόσος μεγάλος αριθμός αστυνομικών δημιουργεί προσωρινό "βραχυκύκλωμα" στη λειτουργία της τοπικής ΕΛΑΣ, δεδομένου και του αυξημένου όγκου δουλειάς που καλούνται να διαχειριστούν εξαιτίας του lockdown.

 

Διαβάστε επίσης