Συρία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και από μια ενέδρα

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη βόρεια Συρία, σε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα αλλά και σε μια «ενέδρα» με στόχο μαχητές που στηρίζονται από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων σε δύο περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι φιλοτούρκοι αντάρτες, στην επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανατολικότερα, σε απόσταση δεκάδες χιλιομέτρων από εκεί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, 21 αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα έπεσαν νεκροί σε μια «ενέδρα» των κουρδικών δυνάμεων, ανέφερε η ίδια οργάνωση.

Οι επιθέσεις αυτές υπογραμμίζουν την περιπλοκότητα του συριακού πολέμου, που ξεκίνησε το 2011 με την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων από το καθεστώς, αλλά σήμερα έχουν εμπλακεί πολυάριθμες ένοπλες ομάδες, ξένες χώρες και τζιχαντιστικές οργανώσεις, σε μια κατακερματισμένη χώρα.

Στις ζώνες που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους, φιλότουρκους αντάρτες, σημειώνονται συχνά επιθέσεις ή στοχευμένες δολοφονίες.

Κοντά στην Αλ Μπαμπ άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικά στο όχημα ενός αστυνομικού διευθυντή, με αποτέλεσμα από την έκρηξη να σκοτωθούν ο ίδιος, άλλοι δύο αστυνομικοί και δύο πολίτες. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 19 άνθρωποι, αστυνομικοί και πολίτες, ανέφερε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τους άνδρες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας να σβήνουν την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την έκρηξη. Πολλά άλλα αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

Ο Άμπντελ Ραχμάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνονται για την επίθεση οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μιας οργάνωσης που διαθέτει ακόμη ορισμένους πυρήνες στην περιοχή αυτή. Ωστόσο, στην ίδια περιοχή δρουν –και συγκρούονται μεταξύ τους– και διάφορες αντάρτικες ομάδες.

Λίγο αργότερα, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της πόλης Αφρίν, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 16.

Μόνο φέτος, από επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα έχουν σκοτωθεί 132 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί 461 στη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη 30 φιλοτούρκοι αντάρτες επιχείρησαν να διεισδύσουν το χωριουδάκι Μααλάκ, κοντά στην κοινότητα Αΐν Ίσα, την οποία ελέγχουν. Στο χωριό αυτό στάθμευαν άνδρες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας, οι οποίοι είχαν δώσει την εντύπωση ότι είχαν αποσυρθεί. Στην πραγματικότητα, είχαν προετοιμάσει μια «ενέδρα», ναρκοθετώντας τον τομέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 αντάρτες.

Ένας εκπρόσωπος των SDF νωρίτερα είχε κάνει λόγο για «σφοδρές μάχες γύρω από την Αΐν Ίσα».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των μαχητών των SDF, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, το οποίο δεν έδωσε απολογισμό απωλειών από την πλευρά των Κούρδων.