Γαλλία: Πράσινο φως στην τιμωρία για δημοσιοποίηση φωτογραφιών αστυνομικών

Οι βουλευτές της γαλλικής εθνοσυνέλευσης έδωσαν σήμερα ένα πρώτο πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια», που προβλέπει κυρίως την τιμωρία της κακόβουλης δημοσιοποίησης φωτογραφιών των δυνάμεων επιβολής του νόμου, μια διάταξη που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης στη Γαλλία.

Το κείμενο που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα LREM και ο σύμμαχός του Agir εγκρίθηκε με 388 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 66 αποχές και αναμένεται να παρουσιαστεί στη γερουσία τον Ιανουάριο του 2021. Μετά το πέρας της νομοθετικής διαδικασίας, θα παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στο Συνταγματικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, πάντως, διαβεβαίωσε σήμερα ότι το νομοσχέδιο, που καθιστά εγκληματική πράξη, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να δημοσιοποιεί κανείς μια φωτογραφία με το πρόσωπο ενός αστυνομικού, δεν στοχεύει στο να καταπατήσει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγράφουν τα γεγονότα στις δημόσιες εκδηλώσεις.

Ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι στη Γαλλία διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ για οποιονδήποτε κυκλοφορεί τη φωτογραφία ενός αστυνομικού με πρόθεση να τον βλάψει.

Ο Καστέξ επισήμανε, ενώπιον της εθνοσυνέλευσης, ότι η κυβέρνηση δεν στοχοθετεί την ελευθεροτυπία ή την ελευθερία της έκφρασης, ωστόσο θέλει να προστατεύσει τους αστυνομικούς από τη διασπορά φωτογραφιών και κειμένων που θέλουν να βλάψουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Ο στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε οποιονδήποτε από το να βιντεοσκοπήσει ή να μεταδώσει εικόνες που ρίχνουν φως σε ένα γεγονός ή μια δημόσια εκδήλωση», είπε ο Καστέξ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με δημοσιογραφικές ενώσεις αυτήν την εβδομάδα.

 

Διαβάστε επίσης