Χαρίτσης: «Με τον Προϋπολογισμό 2021 η κυβέρνηση επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας»

 

«Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον «Real Fm», υπογραμμίζοντας ότι «ο Προϋπολογισμός για το 2021 επιβεβαιώνει ότι επιλέγει να συνεχίσει την πολιτική των προηγούμενων μηνών, χωρίς ουσιαστική στήριξη για το ΕΣΥ, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους ανέργους».

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας, συνεχώς αναιρεί τα όσα έλεγε τις προηγούμενες μέρες, εντείνοντάς τη σύγχυση και την ανασφάλεια στην αγορά, και δη στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που δεν ξέρουν πια τι τους ξημερώνει». «Η έλλειψη σχεδίου, οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και τα ελλιπή μέτρα επιδεινώνουν την πορεία της οικονομίας» πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «στο νέο Προϋπολογισμό η κυβέρνηση αναθεωρεί τις δικές της προβλέψεις επί τα χείρω, κάνοντας λόγο για 10,5% ύφεση για το 2020 αλλά και μικρότερη ανάκαμψη για το 2021».

«Η επανεκίννηση της οικονομίας πρέπει σαφώς να εξαρτηθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις προτάσεις τις επιτροπής Λοιμωξιολόγων» ξεκαθάρισε ο βουλευτής «πρέπει όμως να γνωρίζουμε και τι προτείνουν οι επιστήμονες». «Καταθέσαμε τροπολογία ώστε να δοθούν τα πρακτικά της επιτροπής στη δημοσιότητα» πρόσθεσε «αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε για δεύτερη φορά». «Η έλλειψη διαφάνειας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται εν κρυπτώ και χωρίς να εξηγούνται στους πολίτες, επιδεινώνουν την αμφισβήτηση και την ανασφάλεια στην κοινωνία» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Είναι κρίσιμο να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και κάλυψη σημαντικού μέρους του μισθολογικού κόστους» συνέχισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «έτσι θα περιοριστεί η ύφεση» και ότι «παρόμοια μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη».

«Η ελληνική οικονομία μόλις βγήκε από μια δεκαετή κρίση» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης. «Αν δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις μας σήμερα, σε λίγο δεν θα μιλάμε για το πώς θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους αλλά για το πώς θα διαχειριστούμε τα χιλιάδες λουκέτα και τις νέες στρατιές ανέργων».

Διαβάστε επίσης