Κορoνοϊός: H EE υπέγραψε με την Pfizer για το εμβόλιο

21/11/2020 | 17:48

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19, ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

«Υπογράψαμε το πέμπτο συμβόλαιο με παραγωγό εμβολίου, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο υποσχόμενα εμβόλια στο μέλλον, για τους Ευρωπαίους», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Συνολικά έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισ. δόσεις μελλοντικών εμβολίων έως τώρα. Περισσότερες θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή», σημείωσε επίσης η Φον ντερ Λάιεν.

H Pfizer ζητεί κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου
Αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση κατέθεσε σήμερα Pfizer και BioNTech στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το εμβόλιό τους ενάντια στη νόσο της Covid-19.

Η Pfizer μέτρησε 170 περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές και, όπως έγινε γνωστό, τα 162 εξ αυτών αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακo, ενώ τα οκτώ σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που αναμένεται να πάρει αδειοδότηση από τον FDA και θα χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), γενετικό υλικό δηλαδή που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιό τους δεν έχει προβλήματα ασφάλειας.

Με ποιες εταιρείες έχει υπογράψει συμφωνίες η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που προέβλεπε την αγορά «έως 300.000.000 δόσεων».

«Λίγες ημέρες μετά το συμβόλαιό μας με τις BioNTech και Pfizer, με χαρά ανακοινώνω μια νέα συμφωνία», δήλωνε τότε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τη σύμβαση με την CureVac, που «θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε έως 405.000.000 δόσεις εμβολίου».

«Πρόκειται για το πέμπτο συμβόλαιο με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιό μας των εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμιζε η Φον ντερ Λάιεν.

Οι δόσεις των εμβολίων κορωνοϊού που έχει παραγγείλει η ΕΕ
«Εργαζόμαστε και σε μια έκτη συμφωνία με τη Moderna, με την οποία έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διερευνητικές συζητήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο σύντομα», συμπλήρωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400.000.000 δόσεις από την κάθε μία), όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300.000.000 δόσεις).
 

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)