Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ξεκινά ο 4ος κύκλος με ευνοϊκότερους όρους

21/11/2020 | 09:42

 

Ισχυρή πίεση δέχθηκε άμεσα με την έναρξη των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, η Πλατφόρμα MyBusinessSupport. Δεκάδες χιλιάδες δικαιούχων και λογιστών  αντιμετώπισε δυσκολίες στη φόρτωση των σελίδων, στη συμπλήρωση της φόρμας και την αποστολή των αιτήσεων. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr πάνω από 20.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν άμεσα μέσα στις πρώτες 4 ώρες.

Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος ήταν οι επισκέψεις από μεμονωμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες «Επιστρεπτέες», για πρώτη φορά:

–  άμεσα εμφανίζεται στην οθόνη του Η/Υ  το ποσό που δικαιούται να λάβει κάθε δικαιούχος,  Καταργήθηκε δηλαδή η 2η φάση και η έγκριση γίνεται την στιγμή υποβολής της αίτησης.

–  το 50% του ποσού είναι «μη επιστρεπτέα» προκαταβολή, δηλαδή δωρεάν επιχορήγηση, με τον όρο της διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού χωρίς απόλυση

–  δικαιούχοι είναι πλέον και οι αυταπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες κλπ. Ειδικά όσοι δεν απασχολούν προσωπικό, δικαιούνται αυτομάτως 1000 ευρώ και το 50% είναι μη επιστρεπτέο, χωρίς φυσικά να ισχύει το κριτήριο των απολύσεων.

Κριτήριο για χορήγηση της ενίσχυσης είναι πάντως η μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20%, εκτός φυσικά των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. Σε περιπτώσεις  απόρριψης, πολλοί ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν ήδη ένσταση μέσω της εφαρμογής, προκειμένου να λάβουν πλήρη ενημέρωση για τον ακριβή λόγο που απορρίψεως της αιτήσεώς τους.

Ωστόσο παράπονα εκφράζονται από ανθρώπους της αγοράς, για υπέρογκες χρεώσεις (της τάξεως των 100 ευρώ και άνω) σε βάρος μικροεπαγγελματιών, από λογιστικά γραφεία προκειμένου να τους καταθέσουν την αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Σε κάθε περίπτωση, η συμπλήρωση ανά μήνα των εσόδων του 2020  δεν θεωρείται  ιδιαίτερα δύσκολη, ακόμα και για να καταθέσει αίτηση κάποιος χωρίς την βοήθεια λογιστού.

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές και στο γραφείο του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων