Δυτ. Ελλάδα: Παρέμβαση Παπαδόπουλου και Δημάρχων στην περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ

Διεξήχθη για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα στις 20-11-2020 η περιφερειακή συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ και των Δήμων της περιοχής μας με κύριο θέμα τις προτάσεις και τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης ενόψει της αναμενόμενης θεσμικής μεταρρύθμισης για την “Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση”.

Οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος και Ιονίων Νήσων Αλέξανδρος Παρίσης και οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας -Ιονίων Νήσων συζήτησαν αναλυτικά με τον Πρόεδρο κ. Παπαστεργίου και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταυριανουδάκη καθώς και εκπροσώπους των ανεξάρτητων αρχών. Κομβικά ζητήματα που ετέθησαν από τον Πρόεδρο κ.Παπαδόπουλο και τους Δημάρχους:

-Τα θεσμικά θέματα των ΟΤΑ, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

-Να δοθεί ουσιαστικό νόημα στην “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση” με μεταρρύθμιση των λειτουργιών όλων των κρατικών διοικήσεων, αιρετών, αποκεντρωμένων και κεντρικών.- διεκδίκηση δίκαιης κατανομής πόρων προς την Αυτοδιοίκηση από τους ΚΑΠ, το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Η ανάγκη προετοιμασίας και έγκαιρης ολοκλήρωσης εθνικών, περιφερειακών και τοπικών και τομεακών πολιτικών που αφορούν σε εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, σε στρατηγικές για την ενέργεια, το κλίμα και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στρατηγική για την ψηφιακή διακυβέρνηση και λειτουργία της διοίκησης.

– Η ενίσχυση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών.

– Οι μεγάλες ανάγκες ενίσχυσης της βιωσιμότητας των μικρών, των ορεινών, των νησιωτικών και των μειονεκτούντων Δήμων της περιφέρειας που έχουν αγνοηθεί έως σήμερα από αναπτυξιακά-χρηματοδοτικά εργαλεία.

– Οι απαιτήσεις σε προσωπικό για τους Δήμους στη στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό, μηχανικούς στις τεχνικές υπηρεσίες για υλοποίηση έργων.

– Η ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων μέσα από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά μέσα για την ανανέωση του προσωπικού και την ανάπτυξη ψηφιακών, αναλυτικών κόμβων και υπηρεσιών για την αυτοδιοίκηση.

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Ποζάρει με κόκκινο μαγιό στην πισίνα και κόβει την ανάσα

Έρχεται κύμα καύσωνα από το Σάββατο – Θα πλήξει και τη Δυτ. Ελλάδα με την θερμοκρασία να …χτυπά “κόκκινο”

Ο Μάρτιν Σορτ για τη συνεργασία του με την Μέριλ Στριπ στη σειρά «Only Murders in the Building»

Κύμα ψύχους σαρώνει την Αργεντινή – Νεκροί εννέα άστεγοι

Η Microsoft λέει ότι το νέο της ΑΙ είναι τέσσερις φορές πιο ακριβές στη διάγνωση από ότι οι γιατροί

Αλλάζουν οι κανόνες για το χτίσιμο σε μικρούς οικισμούς – Ποιους αφορά η τροπολογία του ΥΠΕΝ

Δραματική η κατάσταση από την φωτιά στην Ιεράπετρα – Στη μάχη από το πρωί τα εναέρια μέσα – Καμένα σπίτια και συνεχείς εκκενώσεις

Η ΑΑΔΕ αρχίζει το «μεγάλο κυνήγι» για την ανάκτηση των κλεμμένων επιδοτήσεων – Πώς θα κινηθεί η ειδική ομάδα